Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949031    








Honlapkeszites

Levelekrõl, megválaszolatlan kérdésekrõl a nagykanizsai nevelõintézet kapcsán

Sajtótájékoztató keretében ismételten hangot adott tiltakozásának a Kemping utcai ingatlanon tervezett javító-nevelõ intézet megvalósítása ellen az Összefogás Nagykanizsáért Egyesület.

Mint azt Dr. Etler Ottó, az egyesület tagja elöljáróban elmondta, tavaly nyáron aláírásgyûjtést kezdeményeztek a kiskanizsai lakosok a benzinkút mögé tervezett intézet megvalósítása ellen, és azóta többen megkérdezték tõle, mint helyi önkormányzati képviselõtõl, hogyan is áll az ügy. Az elõzményekrõl és a jelenlegi helyzetrõl Németh János elnök adott tájékoztatást a sajtó képviselõinek és a megjelent kiskanizsai lakosoknak.


Ez ügyben több alkalommal tartott sajtótájékoztatót az egyesület. Másfél-két hónap alatt 1361 aláírás gyûlt össze, amelyek másolatát kísérõlevéllel együtt eljuttatták a döntéshozókhoz, Nagykanizsa országgyûlési képviselõihez, a polgármesteri hivatalba, Balog Zoltán miniszterhez és Magyari László intézményigazgatóhoz Debrecenbe. A tiltakozó levelet az egyesület mellett aláírták más civil szervezetek vezetõi és önkormányzati képviselõk, így Dr. Etler Ottó, Gábris Jácint, Marton István és Sajni József képviselõk, valamint Miha Tamásné elnök (Rozgonyi Polgári Egylet). A levelükre két válasz érkezett. A város részérõl az aljegyzõtõl, a Nemzeti Erõforrás Minisztériumtól pedig Dudás Zoltán fõosztályvezetõtõl. Annak ellenére, hogy a levéllel csak a tiltakozásukat akarták tudatosítani, nem kérdeztek semmit, így ennek értelmében nem is vártak választ. A válaszlevélben az aljegyzõ ismertette a helyi népszavazás törvényi hivatkozásait, míg a fõosztályvezetõ azt közölte, milyen tájékoztatást adtak eddig a lakosságnak. Mindezekkel szemben az egyesületük csupán azt akarta elérni, hogy a döntéshozók tudják, a kiskanizsai lakosság nem akar javító-nevelõ intézet szomszédságában élni.
Csizmadia Tibor titkár az elnök által elmondottakhoz hozzátette: nem az a céljuk, hogy ne épüljön meg a javító-nevelõ intézet, és az emberek ne jussanak munkához, hanem az, hogy ne a lakókörnyezet kellõs közepén alakítsák ki, hiszen van más terület is a városban. A hivatal részérõl egyöntetûen elhangzott – folytatta a titkár, hogy nem volt ellenvetés, vétó. Véleményük szerint azonban van vétó, ellenvetés, csak meg kellett volna kérdezni az emberek véleményét. Antidemokratikus eszközöket használtak, s ezeket ki fogják vizsgáltatni.
Németh János még megjegyezte: korábban ígéretet tettek rá, hogy az ügy kikerül az EU illetékeseihez is. Az összes fellelhetõ anyagot továbbították, de eredményrõl még nem tudnak beszámolni.
Csizmadia Tibor a téma kapcsán elmondta, mint kanizsai lakosok, a város polgármesterétõl is várnak információt a javító-nevelõ intézet jelenlegi állásáról. Hogyan történik a megvalósítása, mert a fakivágás után megállt a munka, és sérelmezik, hogy egyetlen szót sem hallottak róla azóta.
A megjelentek többek között elmondták, szinte senki sem szeretné a kiskanizsaiak közül, ha a jelenleg kijelölt helyen épülne meg az intézet. Egyikük felajánlotta, ha nem kapnak választ az EU-ból, adnak akár pénzt is a kiutazáshoz, hogy személyesen szerezzenek tájékoztatást. Miért nem írtak ki népszavazást ez ügyben, továbbá meggondolták-e a helyi döntéshozók, milyen következményekkel járhat egy benzinkút és egy gázátemelõ állomás közé épülõ javító-nevelõ intézet, mert volt nevelõotthoni felügyelõként állítja, nincs olyan börtön, ahonnét ne szöktek volna meg, majd utána különbözõ bûncselekményt követtek el.
Dr. Etler Ottó hozzátette: még gondolkodnak azon, milyen fórumokon tudnának hangot adni a nemtetszésüknek, és felhívta a figyelmet arra is, hogy népszavazást kezdeményezni veszélyes dolog, mert bele lehet bukni, ha nincs meg a kezdeményezéshez szükséges létszám, aláírás. Tartják a kapcsolatot a kiskanizsaiakkal, és igyekezniük kell, mert hallottak olyan tervekrõl, hogy a beruházást év végéig be kell fejezni.

B. E.



2013-02-06 16:27:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül