Ma 2024. 11 22.
Cecília, Filemon napja van. Látogatók száma : 57019428 |
||||||||||
|
Fánkfesztivál: Ezt jól kisütötték! A szakma és a hagyományápolás jegyében telt a hétvége a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház jóvoltából. Az intézmény által immár ötödik alkalommal szervezett Országos Farsangi Fánkfesztivál részeként pénteken Gasztronómiai Turisztikai Konferenciát tartottak városunkban, szombaton pedig a már hosszú évek óta nagy sikernek örvendõ gasztro-csatát, a fánksütés-kóstolás monstre kavalkádját, melyre országunk minden szegletébõl érkeztek érdeklõdõk, hogy részesei legyenek a sikerrel teljesített, újabb Guiness – rekordnak és az estébe nyúló zenés-táncos program kavalkádnak. A gasztronómia és a turisztika jeles, országosan ismert, elismert képviselõinek elõadásai színesítették a fesztivál nyitónapját, melynek a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza adott otthont. A rendezvény célja, - mint Kámánné Szép Terézia, a VOKE Kodály Zoltán Mûvelõdési Ház vezetõje köszöntõjében kiemelte - elsõsorban az volt, hogy ezen szakmacsoportok nagyjai közös eszmecseréjük jóvoltából elõrelendítsék, fejlesszék szûkebb-tágabb pátriánk idegenforgalmát, rávilágítva a helyi-és környékbeli adottságokra, értékekre. Ezzel a gondolattal egyetértésben tartotta meg ünnepi beszédét Cseresnyés Péter. „ Ahogy ez a rendezvény keresi a helyét az országos rendezvények, fesztiválok között, úgy Nagykanizsa is keresi a helyét turizmus nagy palettáján. Hogy lehetne elhelyezni várost?- tette fel a kérdést a polgármester, az a várost, amely valaha polgárváros volt, jelentõs építészeti értékekkel, és gasztronómiai hagyományokkal, ami miatt érdemes volt Nagykanizsára jönni – akár az Adria felõl is. Hogyan lehetne a turisztikából, gasztronómiából városunk számára is egy jelentõs szeletet kihasítani? Olyan rendezvényekkel elsõsorban, mely – minden évszakban – Nagykanizsára csábítja a turistákat. Nemcsak látványosságokkal, hanem a gasztronómiával is. A turizmusról és a gasztronómiáról éppen ezért csak együtt érdemes beszélni – világított rá a polgármester, Gundel Károlyt említve legékesebb példaként, aki hazánkat képviselte éttermével az 1939-es New York-i Világkiállításon, melyrõl még a NY Times is írt: „a Gundel vendéglõ nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turistaprospektus.” Ha e méltó kritika szellemében vizsgáljuk Nagykanizsát is, bátran kijelenthetjük, hírverõ gasztronómiai értékek nálunk is vannak, melyet gasztronómiai fesztiváljaink még inkább öregbítenek. Ilyen a fánk, a bor-és dödölle fesztivál, és egyszer talán ilyen lesz a Kanizsai Sörfesztivál is. Egy várost nem lehet pusztán ilyen turisztikai termékekre alapozni – hívta fel a figyelmet Cseresnyés Péter – hiszen komplex kínálattal kell megjelenni, hogy mások számára városunk potenciális úti cél lehessen. Kellenek minõségi szálláshelyek, jó programok, kell a gasztronómia és természetesen egy csipetnyi marketing. Nem elég az értékeket birtokolni, azokat be is kell mutatni, el kell vinni azok hírét az ország távoli szegleteibe, vagy a határon túlra – s talán ez a legnehezebb feladat. Nagykanizsa hosszú idõn keresztül nem fordított kellõ figyelmet a turizmusra, nem voltak célok, nem voltak fejlesztések, nem volt stratégia, ami elmozdulást hozott volna. Ha õszinték akarunk lenni – ismerte el a városvezetõ – Nagykanizsa sokak számára csak rövid megállót, pihenõhelyet jelentett az Adria felé utazóknak, ám remélem, ez a helyzet változik. Az erõteljes városmarketingnek köszönhetõen nemcsak befektetõknek lehet vonzó városunk, hanem azoknak is, akik programot, kikapcsolódást keresnek. Ebben a civil szervezetek, intézmények és az Önkormányzat összefogása jelenti a húzó erõt, és az itt megvalósuló minõségi programok, melyek közül több, országos hírnévnek örvend. Az elmúlt néhány évben olyan kezdeményezések vitték Nagykanizsa hírét, melyek a turizmus, a gasztronómia és a sport területén szólítottak meg sokakat. Így, ha eddig még kisléptékekben is, de haladunk.” A polgármester a fejlõdés egyik legékesebb bizonyítékaként a megújult Erzsébet teret említette, melyet egyre többen keresnek fel, nemcsak programok idején, még idegen ajkú emberek, külföldrõl is. A belváros rekonstrukció tehát nem kidobott pénz volt, hanem egy vonzerõ a turisták számára – melybõl a helyi vállalkozások, vendéglátó egységek is profitálnak, ahogy Nagykanizsa is.” A polgármester szavait követõen Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának elsõ embere üdvözölte szavaival a partnerségen alapuló rendezvényt, nemcsak a konferenciát, hanem az emberek körében nagy népszerûségnek örvendõ Fánkfesztivált is. A szakmai napot további, kora délutánba nyúló elõadások tették teljessé. Sz.Zs. Eredmények: További képek a galériában.
MAGAZIN ROVAT >>> |
FRISS HÍREK
15:22 - Indul a Filmklub
11:44 - Évadkezdés a Hölgyklubban
09:52 - A csonthéjba zárt egészség
05:10 - Emlékül
05:05 - Idõsek sportnapja
04:39 - Fókuszban a madarak
16:16 - Ünnepi program - Október 6.
14:52 - Figyelem! Idõpontváltozás!
|