Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949456    








Honlapkeszites

Ismét adományra gyûjtöttek a Bethlen-bálozók

Az elmúlt egy évben kitûzött tervek, amelyeket gróf Bethlen István egykori miniszterelnök és kanizsai országgyûlési képviselõ emlékének szentelt Bethlen-év indításával határozott el a városvezetés, nagyrészt valóra váltak. A Bethlen-év feladatainak meghatározásával olyan gazdasági, közösségi, társadalmi elõrelépést vizionáltak, amellyel Nagykanizsa fejlõdhet. A HSMK elõcsarnokában rendezett második bállal hivatalosan zárult a Bethlen-év, de a munka nem fejezõdött be. Báli köszöntõjében Cseresnyés Péter polgármester egy rövid értékelést, mérlegkészítést is tartott ezzel kapcsolatban:

– Amikor gróf Bethlen István szellemét segítségül hívtuk, egy dinamikus városépítõ munka alapjait raktuk le – hangsúlyozta. – Magyarország egykori miniszterelnökének példájából indultunk ki – emlékeztetett a polgármester –, aki a trianoni tragédia után, egy letargiába taszított országnak adott programot, és egy évtized alatt olyan fejlõdést ért el, amelyre azóta sem volt példa a magyar történelemben.


Bethlen István gróf egy évtizedig, 1921 és 1931 között állt Magyarország élén. Irányítása alatt az ország újra talpra ált. Saját erejére és munkájára támaszkodva megtalálta helyét az akkor formálódó új Európában. A miniszterelnök helyreállította a gazdaságot, erõs pénzt teremtett, amit igazságosan osztott el. Jutott az iskolákra, egyetemekre és a kultúrára is. Jutott kórházak építésére és a nyugdíjrendszer bevezetésére. Tíz nyugodt év, stabilitás, konszolidáció, szélsõségektõl mentes korszak fûzõdik a nevéhez. Nos, az eredmények hosszan sorolhatók lennének – folytatta Cseresnyés Péter. – Munkahelyteremtõ befektetõk jelentek meg Nagykanizsán, és továbbiak is érdeklõdnek, akik számára városunk ideális partner lehet. Infrastrukturális fejlesztések kezdõdtek, illetve fejezõdtek be, megújult az Erzsébet tér, és jelenleg is tart a csatornázás, valamint a kórházfejlesztés. A civil szervezetek, valamint az önkormányzat együttmûködésének köszönhetõen pedig rendkívül gazdag kulturális, szórakoztató programok helyszíne volt Nagykanizsa, amelyek jó része országos visszhangra talált. Ez csak néhány momentum az elmúlt esztendõbõl, de ezek is jelzik, hogy a Bethlen-év, amely ezzel a mai bállal zárul hivatalosan, elérte célját. Olyan alapot teremtett, amelyre további terveinket építhetjük, olyan összefogást hozott, amely megerõsítette a városon belüli kohéziót.
Bár az emlékév véget ér, a munka nem fejezõdik be. Mindazt folytatni szeretnénk, ami pozitív, ami szolgálja Nagykanizsa és az itt élõk érdekeit.
Örülök annak – jegyezte meg zárszavában a polgármester –, hogy a Bethlen-bál hagyománnyá válhat Nagykanizsán, eredeti szándékunknak megfelelõen, visszahozva a városi bálok polgári hangulatát.
A bál díszvendége, gróf Bethlen István köszöntõjében Nagykanizsa társadalmi, gazdasági, politikai életének kimagasló személyiségei mellett kiemelt figyelemmel fordult a gyönyörû hölgykoszorúhoz, akik véleménye szerint tavaly is nagyon szépek voltak, de idén még szebbek. – Jó érzés idejönni Nagykanizsára – jegyezte meg. – Különösen azért, mert egy régi mondás szerint az, aki egy fa mellett él, nem látja igazán, hogyan nõl az a fa, hiszen naponta mellette van. Azonban aki csak idõnként látja a fát, az észreveszi a növekedését. Az én esetemben így van ez Nagykanizsával – hangsúlyozta a díszvendég. Sajnos nem élhetek naponta itt a városban, de óriási fejlõdést látok. Az Erzsébet tér felújítása nemcsak térségi, országos, hanem európai szinten is csodálatosan sikerült, és örömmel hallottam, hogy sikeres pályázat esetén folytatódik a belváros felújítása. Szívbõl gratulálok ahhoz is, hogy a város kezébe veszi azokat az intézményeket – mint például a szemétgyûjtés, kezelés, feldolgozás –melyeknek döntõ jelentõsége lesz a jövõ szempontjából a város életében. Mindezek azért is számítanak jelentõs eredménynek, mert nemzetközi viszonylatban egy pénzügyi-gazdasági krízis kellõs közepén érte el a város. Hogyha Bethlen Istvánnak a legteljesebb összeomlásból kellett Magyarországot talpra állítania, akkor azt mondhatom, hogy ez a kormány két és fél, három év után hasonló eredményekkel büszkélkedhet, mint az akkori Bethlen-kormány, és meggyõzõdésem, tíz év után nemzetközi szinten ugyanolyan elismert kormányzata lesz Magyarországnak, mint a Bethlen-kormány volt – zárta köszöntõjét a díszvendég.
A bál az Eraklin Táncklub nyitótáncával vette kezdetét. A bál sztárvendége Szekeres Andrien volt, a zenét a Moon River Band szolgáltatta. Az önkormányzat a bál bevételével a Központi Rózsa Óvoda fejlesztõjáték beszerzéséhez járult hozzá.

B. E.

További képek a galériában.



2013-02-11 13:14:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül