Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893191    








Honlapkeszites

Pénztárgépek - Május 1-ig kell átállni az online kapcsolatra képes gépekre

Május elsejéig kell átállni a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes pénztárgépek alkalmazására - jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben.

A kormányhatározat arra hívja fel a nemzetgazdasági minisztert, hogy rendeletben határozza meg az új pénztárgépek bevezetésének ütemezését úgy, hogy az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre való átállás idõpontja: 2013. május 1.


A határozat szerint az elektronikus naplóval nem rendelkezõ hagyományos pénztárgépeket 2013. június 30-ig lehet használni, addig ezt az állami adóhatóság nem szankcionálná, ez a határidõ az elektronikus naplóval rendelkezõ hagyományos pénztárgépeknél 2013. december 31-e.
2013. július 1-tõl az elektronikus naplóval rendelkezõ hagyományos pénztárgépek üzemeltetõi elektronikus úton,
havonta kötelesek adatot szolgáltatni a pénztárgéppel kibocsátott nyugták, egyszerûsített számlák adatairól - áll a határozatban.
A kormány felhívja a NAV elnökét, hogy kísérje figyelemmel az új pénztárgépekre való átállás folyamatát (különösen a NAV,
a gyártók, forgalmazók, szervizek, pénztárgép üzemeltetõk felkészülésére tekintettel), és a nemzetgazdasági miniszter
útján rendszeresen tájékoztassa a kormányt a felkészülés és az átállás helyzetérõl.
Az elsõ jelentés idõpontja március 1., majd kéthetente 2014. január 15-ig.
Arra is felhívják a NAV elnökét, hogy az adóhatóság honlapján közleményben tegye közzé az elektronikus naplóval nem rendelkezõ, tehát legkésõbb 2013. június 30-ig lecserélendõ pénztárgépek engedélyszámát, típusmegnevezését.
A pénztárgépek online bekötésével a nemzetgazdasági tárca 95 milliárd forintos áfa-bevétel növekedéssel számolt.
Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek egy hete azt mondta: összességében akár tízmilliárd forinttal is segítheti az állam a pénztárgépek cseréjét, korszerûsítését. Balog Ádám szerint az elektronikus pénztárgéprendszer nagyban hozzájárulhat az évi 1000-1500 milliárd forintnyi adót elnyelõ hazai szürke- és feketeszféra zsugorításához.

MTI-Kanizsa



0000-00-00 00:00:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül