Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893431    








Honlapkeszites

Átadták a Thúry-városrészt

Ünnepélyes körülmények között átadták az egykori Thúry-laktanya helyén kialakított új városrészt, amely – természetesen – továbbra is a legendás várkapitány nevét viseli majd.

A Thúry György laktanya 2002. novemberében került a város tulajdonába, a területen lévõ épületek akkorra már jelentõsen amortizálódtak. Bár a laktanya kiürítésekor még használhatók voltak a közmûvek, az idõ múlásával nagy részük tönkrement, s amúgy sem feleltek már meg az érvényben lévõ mûszaki elõírásoknak, így a rendszert abban a formájában semmiképpen nem lehetett csatlakoztatni a városi hálózathoz.

A rehabilitáció tehát elengedhetetlenné vált, ezért az akkori önkormányzat pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Fejlesztési Programra, aminek eredményeként mintegy 666.028.480 forinttal támogatta a projektet az Európai Unió. A projekthez 137.237.667 forintot biztosított a kormány, míg a saját erõ 88.807.350 forintra rúgott, amelybõl csaknem 35,5 millió forint volt az önkormányzati tõke, a többi pedig a Belügyminisztérium EU-Önerõ Alap támogatása volt.


A kivitelezést meghívásos közbeszerzési eljárás keretében a Szabadics Közmû- és Mélyépítõ Kft. nyerte el. A munkálatok során tizennyolc épületet bontottak el, 26000 négyzetméternyi bazaltbeton térburkolatot szedtek fel, s daráltak le törmelékesre.
Szükség volt lõszermentesítésre is, valamint a földbe süllyesztett üzemanyagtartályok kiemelésére, a környezõ, üzemanyaggal szenynyezett talaj eltávolítására, elszállítására. Kiépítették az ivóvíz- a csapadékvíz-elvezetõ és a szennyvízcsatorna-hálózatot, valamint út és kerékpárút épült – az eredeti tervekhez képest kevesebb, ugyanis közben kiderült, hogy a projekt csak részben finanszírozható az uniós forrásokból, így tervmódosításra volt szükség, amit elsõsorban az úthálózat bánt.
A kivitelezõ végezte a parkosítást is, mintegy hatvanezer négyzetméteren füvesített, és több száz cserjét ültetett el.

Az avatáson Marton István polgármester és Cseresnyés Péter alpolgármester is a beruházás kapcsán kibontakozó összefogást méltatta.
– A mai napon egy hosszú idõszak végére kerül pont – mondta Marton István polgármester. – A mintegy negyven hektáros területre a VÁTI Kht. már 2000-ben részletes szabályozási tervet készített, azaz a laktanya rehabilitációja még a harmadik önkormányzat idején indult, s most már az ötödik regnál. A szabályozási terv szerint a régi sportpályák helyén lakóterületeket kell kialakítani, a keleti szektorban pedig ipari, gazdasági terület lett kijelölve. A kettõ között közpark készült. Ennek egyik eleme a nyugatról kelet felé haladó kerékpárút, s a terület keleti részére képzelték el a szakemberek a majdani sportcsarnokot. Mindannyiunk nevében köszönöm azok munkáját, akik bármilyen módon hozzájárultak egy régi álom megvalósulásához.
Cseresnyés Péter beszédében azt mondta, senki nem sajátíthatja ki magának az eredményeket, hiszen azokat egy közösség érte el. Egyúttal a város nevében szintén megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a projekt megvalósításában.

Ezt követõen a kivitelezõ cég elnök-vezérigazgatója, Szabadics Zoltán készre jelentette a beruházást, végül sor került az ünnepélyes szalagátvágásra. A ceremónia a Medgyaszay Házban folytatódott az elvégzett munkálatok részletes ismertetésével.

H.A.



2007-09-19 11:03:27


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül