Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893856    








Honlapkeszites

Határidõ február 28! - Még egyszer az ebadóról

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyûlésének 40/2012. (IX. 12.) önkormányzati rendelete szabályozza az ebrendészeti hozzájárulás kérdését. Az éves ebadó mértéke veszélyes eb vonatkozásában 20 ezer forint, más eb esetében, ha csak egy kutyusról van szó, akkor 5 ezer forint, azonban minden további kutya esetén ebenként 6 ezer forint. Lényeges, hogy éves díjakról van szó, amit tehát évente csak egyszer kell megfizetni.


Fontos, hogy fajtája alapján semelyik eb sem számít veszélyesnek, tehát ez nem fajtafüggõ, ugyanis egy kutyát csak a hatóság, a hatósági állatorvos nyilváníthat veszélyes ebbé, és kizárólag csak a viselkedése alapján, például akkor, amikor a kutya megtámad, megharap valakit.
Az állatok védelmérõl szóló törvény hat jogcímet jelöl meg arra, mi alapján élvezhet mentességet egy kutya, illetve gazdája az ebrendészeti hozzájárulás megfizetése alól. Nem kell adót fizetni az állatmenhelyrõl örökbe fogadott ebek, illetve az ivartalanított kutyák után sem. Nem szedhetõ ebrendészeti hozzájárulás a magyar fajta kutyák után, ilyen például a kuvasz vagy a puli, a magyar vizsla stb. Aztán mentességet élveznek a mentõ-, jelzõ-, vakvezetõ-, rokkantsegítõ-, és terápiás ebek is. Ezekben az esetekben mindössze egy szakorvosi igazolást kell bemutatni a mentesség érvényesítéséhez. Azonban kizárólag az a kutya minõsül terápiásnak, amelyet szakorvos „ír fel” a beteg számára az állapotának javulása érdekében. Ebben az esetben a kutya terápiás ebnek minõsül, és így nem kell utána ebadót fizetni.
A nagykanizsai önkormányzat a 337/2012.(XI.29.) számú határozatával támogatni kívánta az ebek chippeltetését is. Azonban az önkormányzat a transzponder beültetésének költségeihez csak azon kutyatartó esetében tud hozzájárulni, aki az ebe bejelentési kötelezettségének eleget tett, tehát a kutya az önkormányzati nyilvántartásban szerepel, vagy ezt legkésõbb az ebtulajdonos az állatorvosnál a hivatalos nyomtatványon megteszi, még a transzponder beültetése elõtt. Vagyis, aki nem jelentette be a kutyáját, nem is veheti igénybe az önkormányzat által nyújtandó kedvezményt, illetve állatvédelmi bírság kiszabására is számítania kell. A transzponderért, annak beültetéséért, illetve annak regisztrációjáért, azaz a számítógépes rendszerbe való rögzítéséért maximum 3500 forintot számíthatnak fel az állatorvosok. A nagykanizsai önkormányzat viszont valamennyi állatorvossal megállapodott, hogy 2013. június 30. napjáig a beavatkozást kedvezményesen, 3000 forintért végzik. És hogy miképp jelenik ez meg a gyakorlatban a kutyatartó számára? Háromféle eset elõfordulása lehetséges.
Az elsõ eset az, amikor valaki 5 ezer forintos, éves ebrendészeti hozzájárulás fizetésére kötelezett, de a kutyája még nem rendelkezik mikrochippel. Ebben az esetben az önkormányzat 2000 forintos támogatást nyújt a transzponder beültetéséhez, tehát ténylegesen 1000 forintot kell csak megfizetnie a chippeltetésért az adófizetésre kötelezett eb tulajdonosának.
A második esetben az ebtartó adófizetésre kötelezett ugyan, de a kutyáját már korábban, a saját költségén bechippeltette. Ekkor õ nem a teljes összegû ebadót, hanem a transzponder beültetését követõ 2 évben – évenként – csupán a húsz százalékkal csökkentett mértékû ebrendészeti hozzájárulást lesz köteles megfizetni. Tehát itt az önkormányzati támogatás az éves ebadó 20 százaléka – két éven keresztül. Ennek feltétele viszont, hogy az állatorvosi igazolást február 28-ig a hivatalhoz benyújtsa, a már 2012. december 31-ig transzponderrel ellátott eb tulajdonosa!
A harmadik eset pedig akkor fordulhat elõ, ha valamely kutyatartó ebrendészeti hozzájárulás megfizetésére ugyan nem kötelezett, mert ugyanis a kutyája mentességet élvez, de az ebe még nem rendelkezik chippel. Akkor ez a kutyás gazdi pedig a törvény által maximált 3500 forintos árnál 500 forinttal olcsóbban, tehát 3000 forintért tudja 2013. június 30. napjáig bechippeltetni a kutyáját.
Dr. Papp Attila



2013-02-18 06:27:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül