Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894818    








Honlapkeszites

Nõtt az álláskeresõk száma Zala megyében januárban

Több mint 2 900-zal nõtt januárban az álláskeresõk száma Zala megyében – közölte Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója az MTI-vel.


Az év elsõ hónapjában 19 238 munkanélkülit tartottak nyilván a kirendeltségeken, mintegy 1 500-zal többet, mint egy évvel korábban. Az idényjellegû, szezonális munkák hiánya miatt a korábbi években is emelkedett januárban az álláskeresõk száma. Ez idén is meghatározó volt, de a létszámleépítések, valamint a közfoglalkoztatás megszûnése miatt is sokan kerültek vissza a nyilvántartásba. A közfoglalkoztatás elõkészítése, szervezése már folyamatban van, de a tényleges foglalkoztatás még nem indult be.
Januárban 4 ezer álláskeresõt regisztráltak a kirendeltségeken, közülük 1700-an segéd- vagy alkalmi munkásként dolgoztak korábban.
Január végén a gazdaságilag aktív népesség 14,5 százaléka volt regisztrált álláskeresõ Zala megyében, míg egy hónappal korábban 12,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta. Az álláskeresõk aránya Zalaegerszeg, Lenti és Keszthely térségében a legalacsonyabb, 12–13 százalék közötti, míg Letenye és Zalaszentgrót térségében a mutató meghaladja a 20 százalékot. A munkáltatók – az elõzõ évekhez hasonlóan – az idén januárban is lényegesen kevesebb új álláshelyet jelentettek be, mint a korábbi hónapokban. Elsõsorban a támogatott álláshelyek száma esett vissza; az év elsõ hónapjában 500 (ezek közül 440 volt támogatott) új álláshelyet jeleztek a kirendeltségeken, míg tavaly januárban 800 új munkahely volt a megyében. A legnagyobb kereslet, mintegy 1,7 ezer álláslehetõség a segéd- vagy alkalmi munkára irányult, kisebb létszámban pedig pénzügyi tanácsadókat, húsfeldolgozókat, bolti eladókat tehergépkocsi-vezetõket, szerszámkészítõket, kárpitosokat és forgácsolókat kerestek a munkaadók.

MTI - Kanizsa



2013-02-19 15:34:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül