Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948266    








Honlapkeszites

Harminc napos bérlettel is utazhatunk

A gazdasági és közlekedési miniszter rendelete értelmében június 1-jétõl váltható a harminc napos bérlet a volántársaságok jegyirodáiban.

Az elõzményekrõl Halász Gyula önkormányzati képviselõtõl megtudtuk, 2005-ben kezdeményezte a bérletek érvényességi idejének megváltoztatását. Akkor a Volán Egyesülések Társasága nem támogatta a kezdeményezését, így nem lett belõle rendeletmódosítás. A képviselõ azonban nem adta fel, a GKM-hez fordult, és hosszas levelezés után, végül pont került az ügy végére azzal, hogy 2008. februárjában megjelent a gazdasági és közlekedési miniszter 4/2008.(II.29.) számú rendelete, mely szabályozza a harminc napos bérlet bevezetését.


A politikus véleménye szerint fontos módosításról van szó, hiszen a fizikai állományú dolgozók 10-én kapják kézhez a fizetésüket, míg a bérletek csak 5-éig érvényesek. Az 5.-10-éig terjedõ idõszakban nagyon sok család került nehéz helyzetbe, mert nem tudták megvásárolni a bérleteiket. Most tárgyhónapon belül bármikor kiváltható a 30 napos bérlet.
Mivel ez nem helyi-, hanem országos ügy, ezért kellett minisztériumi szabályozás, hangsúlyozta Halász Gyula.
A városatya szeretné, ha minél többen élnének a lehetõséggel, hiszen a szolgáltató, a Zala Volán részérõl ez egy plusz, családokat segítõ lehetõség. Mód van arra továbbá, hogy akár a nyugdíjasok vagy a diákok is éljnek ezzel a lehetõséggel.
A bérletvásárlás módjáról a képviselõ elmondta, a jegypénztáraknál harminc napos bérletet kell kérni, ahol rábélyegzik a bérlet kiváltásának és érvényességi határidejének idõpontját. Ez egyfajta utazási szabadságot jelent a busszal közlekedõknek, hiszen akkor váltják ki a bérletet, amikor akarják.
Egy helyi indíttatású ügyet sikerült országos üggyé emelni: a rendelet értelmében júniustól minden volántársaság illetékességi területén kötelezõ a harminc napos bérlet kiadása.

A nyugdíjasok és a tanulók is vásárolhatnak…

A harminc napos bérlet eddigi tapasztalatairól Horváth Ferencné helyi forgalmi vezetõt kérdeztük.
– Nagykanizsa helyi közlekedésében önkormányzati képviselõi kezdeményezésekre április végén született meg az a 24/2008-as számú önkormányzati rendelet, amely lehetõvé tette, hogy június 1-tõl bárki vásárolhat harminc napos érvényességû bérletjegyet, melynek az a kitétele, hogy a vásárlás napját követõ bármely naptól lehet kérni az érvényesítését. Érvényessége attól a naptól a következõ hónap azonos napját megelõzõ nap 24 óráig szól. A váltás napja tehát nem lehet kezdõ nap, csak az azt követõ bármely nap.
Június 4-én kezdtük árusítani a harminc napos bérleteket a szolgálati helyeinken. Jelen pillanatban még nagyon csekély iránta az érdeklõdés, pedig propagáltuk a lehetõségét. Bízunk benne, a nyári szabadságok ideje alatt talán nagyobb lesz a forgalom. A jövõben, a nyomdai gyártást követõen lehet majd vásárolni harminc napos nyugdíjas- és tanuló bérletet is – összegezte Horváth Ferencné üzemvezetõ.




2008-06-23 10:40:25


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül