Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949143    








Honlapkeszites

Az idõseket érintõ kérdésekrõl

Az Idõsügyi Tanács ülést hívott össze, melyre valamennyi nagykanizsai idõsügyi szervezet és klub vezetõjét, képviselõjét várták. A napirendi pontok közt szerepeltek a közeljövõben megvalósuló rendezvények, a közösségfejlesztés, a 2013. évi költségvetés és a generációk együttmûködése is.


Cseresnyés Péter polgármester elöljáróban elmondta, azt tûzték ki célul, hogy minél több idõs emberhez eljussanak, mert csak ebben az esetben tudnak nekik segítõ kezet nyújtani. Ennek érdekében különféle fórumokat (iskolák, média, idõsügyi és civil szervezetek, egyház) vesznek majd igénybe a minél nagyobb lefedettség érdekében, de a lakosság segítségét is kérik, jelentsék be, ha rászoruló lakosról tudnak. Így az idõseken támogatnák, de remélik, egy oda-vissza mûködõ kapcsolat alakulhat ki és a 60 év feletti személyek rendkívüli tanóra keretében átadhatják tapasztalataikat, szakmai tudásukat a fiataloknak.
– A 2013. éves költségvetés szervezése kisebb fejtörést okozott, mint az elmúlt években. Nagyobb mozgásteret is enged és mûködési hiányt sem kellett terveznünk – foglalta össze Cseresnyés Péter. Hozzátette, a fejlesztésekhez közel egy milliárd forint hitelt kell majd felvenniük, melynek nagy része a pályázati önrészek miatt szükséges, így ha nem nyernek, kevesebbet igényelnek. Gondolkodnak alternatív energiaforrás felhasználásán, sétakert megvalósításán, a belváros rekonstrukció folytatásán, a ligetvárosi lakások felújításán, valamint egy köztér létesítésén. Intézmények helyrehozását és egy szabadtéri konditerem kiépítését is szeretnék megvalósítani. Beépítették a költségvetésbe a 70 millió forintot igénylõ út és járda felújítást, melynek helye még nem behatárolt.
Az idei évre nem terveztek mûködési hiányt, minden intézmény funkcióinak ellátására rendelkeznek elegendõ forrással. – A lehetõségekhez képest jól gazdálkodtunk és az elmúlt évben Nagykanizsa egymilliárd forint támogatást kapott – mondta a polgármester. Könnyebbséget hozott a hitelkonszolidáció, a kórház állami kézbe vétele és az oktatással kapcsolatos fenntartási költségek átvállalása.
Természetesen a klubok támogatására is különítettek el pénzt a költségvetésben, mely segítségével a mûködésüket és a közösségalakítás szempontjából jelentõs programjaikat támogatják. Hiszen ezek a rendezvények színesítik a város életét és közösségi létet biztosítanak az idõseknek, így nem egyedül kell élniük a mindennapjaikat.
Balogh István, az Informatikai Munkacsoport társelnöke a napokban befejezõdött alapfokú számítógépes tanfolyam fontosságát emelte ki, melynek köszönhetõen a résztvevõ 25 fõ már képes az interneten keresni és a Wordben szöveget szerkeszteni. Mivel igény mutatkozott egy újabb kurzusra, ezért minden érdeklõdõt sok szeretettel vár csütörtökön 16 órától a Batthyány gimnáziumban.
Ezt követõen Büki Pálné, az Idõsügyi Tanács alelnöke ismertette a Májusi Generációs Forgatag szervezési feladatait, amikor a város hagyományos eseményeit – Idõsek Majálisa, Generációk Napja, Kanizsaiak Kanizsáról –elevenítik fel egy programba szervezve. A rendezvény május 16-án (elõnapján, 15-én lesz a tekeverseny) lesz az Eötvös-téren, illetve a tekecsarnokban. Generációs ügyességi versenyt, kulturális bemutatót, generációk utcáját, idõsek sakk- és tekeversenyét, valamint idõsek bálját tervezik.
V.M.



2013-02-20 13:52:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül