Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892871    








Honlapkeszites

Czerván György: az élelmiszerek áfájának csökkentésérõl tárgyalhat a kormány

Az élelmiszer áfája csökkentésének lehetõségérõl tárgyalhat ismét a kormány, várhatóan március közepén, a tervek szerint ugyanis akkor terjeszti be errõl szóló újabb javaslatát a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) közösen a kabinetnek. Errõl Czerván György, a VM agrárgazdaságért felelõs államtitkára beszélt vasárnap az MTI-nek.


Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése folyamatosan napirenden van, de az áfa mérséklését a költségvetési mozgástér eddig még nem tette lehetõvé, mivel a 3 százalék alatti költségvetési hiány prioritást élvez. Március közepére azonban a VM egy esetleges élelmiszer-áfacsökkentés lehetõségérõl ismét elõterjesztést készít a kormánynak.
Jelezte: a vidékfejlesztési tárca javaslatát azért a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen terjesztik a kormány elé, mert adóügyekben az NGM az illetékes. Aláhúzta: a javaslatról a kormány az ország anyagi lehetõségeinek függvényében dönt majd.
A vidékfejlesztési tárca ez ügyben különbözõ szakmai számításokat végez, de a csökkentés lehetõségeinek konkrétumairól az államtitkár nem beszélt, mondván, hogy az elõterjesztésrõl majd a kormány dönt a mozgástér függvényében. A sajtóban eddig megjelent találgatásokat, hogy mely árucsoportokat érinthetné az áfacsökkentés, az államtitkár nem kommentálta.
Utalt ugyanakkor arra, hogy a vidékfejlesztési tárca az elõterjesztés kidolgozásakor minden eddigi szakmai javaslatot figyelembe vesz. Emlékeztetett arra, hogy az esetleges élelmiszer-áfacsökkentés a feketegazdaság fehérítéséhez is jelentõs mértékben hozzájárulhat.
Jó példaként említette az e területen már meghozott tárcaintézkedések közül az olajos növények fordított áfájának bevezetését, amelynek tapasztalatai kedvezõek. Hozzátette: áprilistól ezt bevezetik az élõsertésre, a félsertésre, valamint a takarmányok esetében is.

MTI - Kanizsa
 



2013-02-25 04:59:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül