Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948713    








Honlapkeszites

Kanizsán is aláírták az adósságátvállalásról szóló megállapodást

Cseresnyés Péter polgármester a napokban írta alá azt a megállapodást a kormányzat képviselõivel, mely az állami adósságátvállalás keretében, Nagykanizsa adósságának 60 százalékát vállalja át. Ennek a már jól ismert elõzményeirõl és várható következményeirõl tartott sajtótájékoztatót a város elsõ embere.

Ahogy elöljáróban elmondta, tavaly õsszel született egy megállapodás, miszerint a kormányzat dolgozik azon, hogy az önkormányzatokat kisegítse abból a nehéz helyzetbõl, melybe az elmúlt idõszakban, fõként a 2002. utáni meggondolatlan kormányzatok munkája eredményeként kerültek. Eladósították az önkormányzatokat, az embereket és magát az államot is.


A kilábalás segítése folyamatosan történt, jelentõs számban megkönnyítve a polgárok lehetõségeit az adósságcsapdából való kikerülésre. Az önkormányzatok adósságkonszolidációja elõször az ötezer fõ alatti településekkel kezdõdött tavaly õsszel, melyek teljes adósságát elengedte. Majd az ötezer felettiekkel folytatódott, ahol viszont 50-70 százalékig kívánta a hitelt átvállalni a kormány.
– Hosszú tárgyalásokat követõen állapították meg azt, hogy egyes településeknek mekkora segítségre van szüksége. Nagykanizsa kezdetben látszólag 40 százalékra jogosult városként tûnt fel, de látva a beruházásokat, a kormányzat úgy döntött, hogy városunk mindössze 7 milliárdos adósságának a 60 százalékát átvállalja, így 4,1 milliárd forintot – részletezte Cseresnyés Péter.
Ez jelentõs könnyebbséget jelent a városnak, éves szinten száz milliós nagyságrenddel kevesebbet (tõketörlesztést és annak járulékait) kell visszafizetnie az önkormányzatnak. Az így felszabaduló pénz a lakosság, illetve a város javára fordítható.
– Meg kell köszönni a kormányzat felelõs politikusainak azt, hogy biztosították ezt a lehetõséget. Az elmúlt húsz évben nem volt ilyenre példa. Most azonban olyan jelentõs kormányzati segítség történik, amely páratlan és reméljük jó minta lesz arra, hogy a következõ kormányok közül senki ne hozhassa az önkormányzatokat ilyen nehéz helyzetbe.
V.M.
 



2013-03-01 10:50:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül