Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892026    








Honlapkeszites

Medvehagyma-gyûjtés engedéllyel!

Nem szedhetõ mértéktelenül a gyógynövényként ismert, az utóbbi években igen felkapott medvehagyma az erdõkben, a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött a gyûjtése.


Néhány hét múlva ellepi az ország legnagyobb medvehagyma-gyûjtõ területét, a Mecseket a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, a medvehagyma, amelyet elõszeretettel szüretelnek az erdõben járók. A növény gyûjtésére vonatkozó szabályokkal azonban sokan nincsenek tisztában.

 

A 2009. évi, az erdõrõl, az erdõ védelmérõl és az erdõgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdõben - nem védett területen - mindenki csak saját szükségleteinek megfelelõ mennyiségû gombát, gyógynövényt - így medvehagyma-levelet is - gyûjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/fõ-t naponta. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdõgazdálkodó engedélyével teheti.
 

Külön törvényi elõírás vonatkozik a védett természeti területen - természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, nemzeti park- való gyûjtésre: ebben az esetben bármilyen kis mennyiség szedése csak a természetvédelmi hatóság (például Dél-Dunántúlon a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelõség) engedélyével lehetséges.

 

Az idei évtõl a természetvédelmi engedély beszerzése a gyûjtõ feladata. A védett területre gyûjtési engedélyt csak abban az esetben adható ki, ha a gyûjtõ bemutatja a zöldhatóság által kiadott engedélyt. Azokkal szemben, akik engedély nélkül szedik a medvehagymát az állami erdõkben, a törvényes eszközökkel fellép az erdõk kezelõje.

Mecsekerdõ Zrt. - Kanizsa
 



2013-03-03 03:45:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül