Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892995    








Honlapkeszites

Az egyházi devizahitelek konszolidációját tervezi a kormány

Az egyházak által felvett devizahitelek konszolidációját is tervezi a kormány - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár az MTI-vel.


2002 után a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány megszegte az egyházi ingatlanokkal kapcsolatos kárpótlási megállapodást, és ekkor nem kapták meg határidõre az egyházak a nekik járó összeget – mondta a politikus.

Ennek a hiánynak a fedezetére vettek föl református egyházkerületek piaci körülmények között - akkor elõnyösnek tûnõ - devizahiteleket. A pillanatnyi fizetési nehézségek orvoslására szolgáló összeget az egyház mûködtetésére, szociális és oktatási feladataik ellátására fordították - ismertette az államtitkár.
Lázár János hozzátette: a tulajdoni kárpótlásból eredõ fizetési kötelezettségeit megszegõ állam miatt kialakult átmeneti likviditási problémák megoldására felvett devizahitelek teljes nagysága mintegy 15 millió euró.
A kormány kedden éjszaka tárgyalta a több református egyházkerületet érintõ problémát, s úgy döntött, az állam nagy valószínûséggel át fogja vállalni ezeket a hiteleket, vagy segít azok törlesztésében - mondta az államtitkár.

MTI - Kanizsa



2013-03-03 04:02:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül