Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892462    








Honlapkeszites

Március végén megkezdõdhet a tavaszi vetés a megyében

Az õszi vetésû növények fejtrágyázásával megkezdõdnek a tavaszi munkák Zala megyében, a talajviszonyoktól függõen a gazdák várhatóan március végén tudják elvetni az árpát és a zabot - közölte Horváth Gyula, a Zala Megyei Kormányhivatal Földmûvelésügyi Igazgatóságának vezetõje kedden az MTI-vel.

A tervek szerint a tavaszi növények vetésterülete meghaladja a 63 ezer hektárt. Zala megyében nincs vetõmag hiány, a kalászosok, a kukorica és a napraforgó arányát az idõjárás határozza majd meg.
Õsszel mintegy 32 ezer hektáron vetették el a gabonát, közel 24 ezer hektáron õszi búza, 4800 hektáron õszi árpa, 3 ezer hektáron tritikálé került a földekbe, kisebb területen rozst termelnek, az õszi káposztarepce vetésterülete pedig meghaladja a 15 ezer hektárt - ismertette a földmûvelésügyi igazgatóság vezetõje.


Hozzátette, az õszi vetésû növények optimális fejlettséggel "mentek a télbe", a megfelelõ hótakarónak köszönhetõen jól vészelték át a hideg évszakot. Az elsõ becslések alapján az elvetett búza 60 százaléka jó minõségû, és mindössze 10 százaléka sorolható a gyenge fejlettségûek közé, de ugyanez jellemzõ a tritikáléra, árpára és a rozsra is. A káposztarepcét szeptemberben még száraz talajba vetették el, de az októberi, novemberi csapadék segítette a növény fejlõdését, így mindössze a vetésterület 10 százalékán gyenge a növényállomány.
Horváth Gyula szólt arról is, hogy a nagymennyiségû hó és az elmúlt napokban lehullott esõ pótolta az elmúlt évek vízhiányát. A lassú olvadás miatt a csapadék be tudott szivárogni a talajba. Zalában az árvíz és a belvíz sem sújtotta a mezõgazdaságot és az árhullám sem okozott kárt a növénykultúrákban. A Zala és a Kerka völgyben a mélyebben fekvõ, part menti területeken az árterek, a rétek és a gyepek kerültek víz alá.
Zala megyében a belvíz és az árvíz miatt eddig még nem érkezett kárbejelentés, de a gazdáknak 15 napig van lehetõségük arra, hogy a növénykultúrákban bekövetkezett károkat jelentsék a földmûvelésügyi igazgatóság felé.

MTI - Kanizsa


 



2013-03-05 14:03:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül