Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893207    








Honlapkeszites

Megkezdõdött az orvos-technológiai eszközök szállítása – átadták a képarchiváló PACS rendszert a Kanizsai Dorottya Kórházban

A struktúraváltoztatást támogató infrastruktúra-fejlesztésnek köszönhetõen egymilliárd forint értékû orvosi mûszerrel korszerûsödött a Kanizsai Dorottya Kórház. A központi digitális képalkotó rendszer alkalmassá teszi a kórházat arra, hogy nagyon gyorsan, az ország vagy a világ bármely radiológiai osztályával, munkaállomásával kapcsolatba kerüljenek, lehetõséget adva arra, hogy elinduljon a teleradiológiai szolgáltatás.

Dr. Brünner Szilveszter fõigazgató az átadással kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón bemutatta a több egységbõl álló Struktúraváltoztatást támogató projekt elsõ kontingensét, a PACS rendszert.


– Ezen csomagban, azon túl, hogy komoly informatikai fejlesztés történik a kórházban, közel 100 terrabájt tároló kapacitást szereztünk be, ami a következõ 10 évben megoldja a digitális képalkotó diagnosztika tárigényét. Beszereztünk még négy, egyenként három-három monitort tartalmazó radiológiai leletezõ munkaállomást, melyek világszínvonalú képleletezõ lehetõséget adnak a radiológus kollégák kezébe. Továbbá beszerzésre került még öt képmegjelenítõ speciális monitor a mûtõkbe, illetve az urológiai endoszkópos laborba, melyeken keresztül a mûtõben dolgozó kollégák minden beteg képi dokumentációjához hozzáférhetnek, megjeleníthetik azokat. A fõigazgató fontosnak tartotta még elmondani, ilyen szintû PACS rendszerrel Magyarországon nagyon kevés kórház rendelkezik. Kiépítését komoly tervezés, elõkészítés elõzte meg.
Dr. Brünner Szilveszter megjegyezte, az orvos-technológiai eszközök zöme is leszállításra kerül március végéig.
A Kanizsai Dorottya Kórház építési rekonstrukciója 2012. április. 27-étõl zajlik az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés társfinanszírozásával. A fejlesztés keretében számos osztály korszerûsödik, illetve a fõépület folytatásaként megépülõ új épületszárnyban, annak alagsori részében a patológia, földszintjén a sürgõsségi osztály, elsõ emeletén pedig a mikrobiológiai labor kerül kialakításra. A folyamatos mûködés mellett zajló építési beruházáshoz jelentõs mennyiségû eszközbeszerzés, azon belül is orvos-technológiai fejlesztés kapcsolódik. A projekt teljes költsége közel 3,5 milliárd forint, melybõl az eszközbeszerzés is jelentõs, meghaladja az 1 milliárd forintot.
A kórház jelenlegi telephelyén a korábban végrehajtott fejlesztések nem érintették a különálló épületben mûködõ patológia és mikrobiológia épületét, az eszközállomány fejlesztését, a központi mûtõblokk, szülõszoba és központi intenzív osztályok korszerûsítését. A jelenleg zajló projekt a beteg és a személyzeti útvonalak, a járulékos logisztikai szolgáltatások, vizsgálati anyagmozgatás rövidülését, így az ellátás idõigényének csökkenését szolgálják. Társadalmi elõnye, hogy a korszerû, modern ellátó egységek, berendezések a betegek elégedettségét növelik, megtakarítást jelentenek, a csökkenõ várakozási idõ pedig növeli a betegek elégedettségét.

B. E.



2013-03-06 14:39:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül