Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893758    








Honlapkeszites

Tavaly is Hévíz volt a legnépszerûbb vidéki turisztikai célpont

Az elõzetes adatok alapján a gyógyhelyeken üdülnek legszívesebben a hazai és a külföldi turisták. Ez persze önmagában nem meglepõ, de jelenleg Magyarországon mindössze 14 település rendelkezik ezzel a címmel. A tíz legnépszerûbb helyszín rangsorában viszont hat város is magáénak tudhatja ezt a minõsítést.


A gyógyhely minõsítés megszerzése nem egyszerû feladat, számos szakmai kritériumnak kell ugyanis megfelelni és a végsõ döntést az Országos Tisztifõorvosi Hivatal mondja ki. Nem véletlen, hogy bár Magyarország igen gazdag termál- és gyógyvizekben, mégis jelenleg mindössze 14 (!) település rendelkezik ilyen címmel. A természetes gyógytényezõ - ez lehet gyógyvíz vagy különleges éghajlatú terület – mellett intézményi és infrastrukturális feltételek megléte is szükséges, de az engedélyezés során többek között a levegõ tisztaságát vagy éppen a környezet zajszintjét is vizsgálják.

A legnépszerûbb hazai települések között mégis szép számmal találunk ilyen címet birtokló városokat. A dobogós helyüket évek óta õrzõ Hajdúszoboszló és Hévíz is rendelkezik ilyen minõsítéssel. Az utóbbi település - a maga több mint egymillió vendégéjszakájával - messze a legkedveltebb. Hévíz hazai vendégforgalma kismértékben visszaesett, ugyanakkor a külföldiek száma a tavalyi évben is nõtt.

Az Üdülési Csekket az elmúlt évben egyelõre még nem tudta helyettesíteni a SZÉP-kártya, a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is idõre volt szüksége, hogy megismerjék a rendszert. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a belföldi vendégek kevesebb idõt töltöttek a városban. A külföldi látogatók többsége még mindig a német nyelvterületrõl érkezik a hazai üdülõhelyekre, azonban egyre nagyobb számban érkeznek hozzánk Oroszországból is. Az orosz utazók elsõsorban a hévízi gyógykezelések miatt érkeznek a fürdõvárosba, így sokat költenek és sokáig is maradnak– állítja Pusztai Erzsébet a hévízi Lotus Therme Hotel & Spa igazgatója. Jelentõségüket jól mutatja, hogy a több mint 180 ezer vendégéjszakával a külföldi vendégek között az elõkelõ második helyet töltik be Hévízen. A Németországból érkezõk 258 ezer, míg a nemzetiségi rangsorban a harmadik helyen álló osztrákok 96 ezer éjszakát töltenek a városban. Az ötcsillagos szálloda tapasztalatai alapján a tipikus orosz vendég számos wellness és szépészeti szolgáltatást vesz igénybe, és szívesen vásárol szinte mindent a napszemüvegtõl kezdve a Herendi porcelánig bezárólag.

Az orosz vendégek mellett Hévíz új piacokat is megcélozna. A Magyar Turizmus Zrt. szakmai segítségével a helyi TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) szervezet az idén az észak-európai országokra is kiemelt figyelmet fordít. A skandináv piacokon külön marketingakció keretében népszerûsítik a magyar fürdõhelyet, míg a sármelléki Hévíz-Balaton Airport új repülõjárata május elejétõl a lettországi Rigából heti rendszerességgel közlekedik. A pályázatoknak és a nagyrészt turisztikai célra visszaforgatott idegenforgalmi adó bevételnek köszönhetõen pedig tovább folyik a szolgáltatás- és termékfejlesztés a városban.

Bük városa szintén elõkelõ helyet foglal el a listán, különösen a külföldi vendégek tekintetében. A német és osztrák vendégkör mellett a csehek képviseltetik szép számmal magukat – emelte ki Spilenberg Andrea Bük, Bükfürdõ Közhasznú Turisztikai Egyesület elnöke. A német nyelvterület jelentõsége folyamatosan mérséklõdik - bár még igen jelentõs részarányt képvisel -, ami elsõsorban annak eredménye, hogy hazánk az idõsebb korosztály körében népszerû. A települést szerencsére néhány éve új vendégkör fedezte fel, a földrajzi közelség miatt a csehek és szlovákok egyre gyakrabban látogatnak ide. A legfontosabb vonzerõt a termálviz és a gasztronómia jelenti számukra, ez továbbra is garantálja az ezen országokból érkezõk számának növekedését. Persze az sem mellékes tényezõ, hogy a cseh piac tekintetében sikerült megfelelõ stratégiai beutaztató partnereket találni - állítja a szakember. Az elkövetkezõ idõszakban hasonló felfutás várható a lengyel és orosz vendégek tekintetében is, melynek jó alapot teremtenek az egészségturisztikai fejlesztések.

A minõsítés komoly elõrelépést jelent egy településnek. Sárvár - amely mindössze néhány hónapja nyerte el a címet - a remények szerint még több turistát vonz majd, így a város jócskán túllépheti az eddigi, évente félmilliós látogatószámot - nyilatkozta Kondora István, a település polgármestere. A városvezetõ szerint Sárvár a cím elnyerése érdekében az elmúlt években több milliárdos fejlesztést hajtott végre, de ez többszörösen megtérülhet. A korábbi becslések szerint ugyanis akár 25-30 milliárd forintnyi beruházást is indukálhat az, hogy hivatalosan is gyógyhellyé nyilvánították a várost.

Gyógyhelyminõsítéssel rendelkezõ települések

Balf, Bük, Kékestetõ, Lillafüred, Balatonfüred, Debrecen, Eger, Gyula, Hajdúszoboszló, Harkány, Hévíz, Parád, Zalakaros és Sárvár.

vendegvaro.hu - Kanizsa



2013-03-08 07:01:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül