Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892861    








Honlapkeszites

Próbaellenõrzést végzett az Állami Számvevõszék Murakeresztúr önkormányzatánál

Csak részben felelt meg az elõírásoknak a belsõ kontrollrendszer kialakítása, nem volt eredményes a belsõ ellenõrzési rendszer és a külsõ kifizetések kontrollja - ezt állapította meg az Állami Számvevõszék (ÁSZ) Murakeresztúr önkormányzatának vizsgálatánál, amelyhez hasonlókat a szervezet próbaként végez el több községi és nagyközségi önkormányzatnál.


Az ÁSZ szerdán az MTI-hez eljuttatott vizsgálati eredménye szerint a 2009 és 2011 közötti idõszakot áttekintve a Zala megyei Murakeresztúron - amely Fityeházzal alkotott körjegyzõséget - a belsõ kontrollrendszer kialakítása részben felelt meg a jogszabályi elõírásoknak.
A kontrollkörnyezet kialakítása megfelelõ volt, azonban a körjegyzõség szervezeti és mûködési szabályzatában kisebb szabályozási hiányosságok fordultak elõ. Az állományba nem tartozók megbízási díjaival, valamint a külsõ szolgáltatók által végzett karbantartással, kisjavítással kapcsolatos kifizetések során "gyenge volt az ellenõrzés, nem tettek eleget az igazolási, ellenõrzési kötelezettségüknek, továbbá megsértették az összeférhetetlenségre vonatkozó elõírásokat".
A számvevõszék megállapítása szerint az önkormányzatnál 2009 és 2011 között a belsõ ellenõrzés mûködése nem volt eredményes, mert a szabályozása és mûködése a jogszabályi elõírásoknak nem felelt meg.
A jelentés ismeretében az ÁSZ javasolta a település független polgármesterének, intézkedjen arról, hogy kötelezettségvállalás kizárólag a pénzügyi ellenjegyzés után legyen, valamint vizsgálja ki, hogy az esetleges munkajogi felelõsség felmerülhet-e a teljesítésigazolásokkal és az ellenjegyzések szabályszerûségével kapcsolatban.
A jelentés megállapításaival kapcsolatban Szakmányné Bilik Mária, az ÁSZ ellenõrzésvezetõje az MTI kérdésére elmondta: eddig nyolc kistelepülés ellenõrzési rendszerének vizsgálatát végezték el próbajelleggel, és mindenütt hasonlóak voltak a feltárt hiányosságok. Ezek nem jártak szankcióval, de kijavításukra a települési önkormányzatoknak intézkedési kötelezettségük van, vagyis a jelentés kézhezvételétõl számított 30 napon belül tervet kell kidolgozniuk, amit meg kell küldeniük az ÁSZ elnökének.

MTI - Kanizsa



2013-03-13 11:35:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül