Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948537    








Honlapkeszites

Nyelvében él a kisebbség is...
Roma Kulturális Nap a közösségi házban
Nagykanizsa Megyei Jogú Város Cigány Kisebbségi Önkormányzata 14. alkalommal szervezett Roma Kulturális Napot, melynek programkínálatában ezúttal a kisebbségi nyelvek európai chartájáról rendezett konferencia, roma ételek gasztronómiai bemutatója, és két kiváló budapesti hagyományõrzõ együttes – a Pujara, illetve az Amala – színvonalas gálamûsora szerepelt.

Az ünnepélyes megnyitón Teleki László CKÖ-elnök a kisebbségi grémium és a partnerintézmények, valamint a társadalmi szervezetek támogatásával már megvalósult és folyamatban levõ képzési projektekrõl beszélt és bemutatta a CKÖ különbözõ szférákra kiterjedõ tevékenységét.

Büszkén említette, hogy a CKÖ kezdeményezései közül igazán újkeletû a Bogdán János Cigány Közösségi Házban elindított fõiskolai képzés.
- Ez azt jelenti, hogy immár a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tagozatává nõttük ki magunkat, vagyis most már nem csupán képzési helyként aposztrófálják, hanem tagozatként tartják számon. Éppen az elmúlt hetekben írtuk alá a következõ évekre szóló megállapodást a dékán úrral. Örömünkre szolgál, hogy az új tanévben is tudunk elsõ évfolyamot indítani a fõiskolán. Fontosak továbbá az OKJ-s képzéseink, melyek révén mintegy 150 fõnek adunk lehetõséget arra, hogy akár házi betegápolóként, gyógymasszõrként, vagy éppen irodavezetõként tudjanak a késõbbiekben elhelyezkedni. A mostani kultúrünnep kapcsán szeretném hangsúlyozni, hogy horizontálisan minden programunkat érinti a roma kultúra –vagyis a nyelv, a zene és a tánc, továbbá minden olyan hagyományõrzés, amely fontos a roma társadalom számára. Mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy az oktatási programjaink mellett jelen legyen a kultúra is, ezért szerveztük meg most is a roma kulturális napot. Megköszönöm mindazoknak a munkáját, akik tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy az országban, illetve Európában ismert legyen a kisebbségi önkormányzatunk. Ma már eljutottunk oda, hogy ezekkel a programokkal igenis ismertté váltunk, és ez nagyon fontos Nagykanizsa egész társadalma számára. Továbbra is kérem a támogatást ehhez a munkához, mert a roma ügyet csakis széleskörû társadalmi összefogással lehet megoldani - fõleg napjainkban, amikor látjuk azt, hogy milyen erõszakhullám jelei tapasztalhatók ebben az országban. A jövõben meg kell akadályoznunk azt, hogy ez a kedvezõ folyamat, - ami elindult az oktatásban és a foglalkoztatásban, valamint a szakmák megszerzése irányában -, netán valamilyen szinten sérüljön csak azért, mert mások mást gondolnak egy kisebbségrõl – hangoztatta megnyitójában Teleki László, a CKÖ elnöke.
(Gelencsér)



2008-06-30 14:55:04


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül