Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892229    








Honlapkeszites

Zalakaros - Taposs a pedálba

Zalakaroson egyértelmû, hogy a legegyszerûbb és közkedveltebb kikapcsolódás a gyógyvizes áztatás. De a Zala megye délnyugati részén, Keszthely és Nagykanizsa között fekvõ város, ennél több aktív lehetõséget is kínál.


A települést elõször Korus néven említik 1254-ben, a 18. században azonban már mezõvárosként szerepel az iratokban. Miután pedig a 19. század végén lecsapolják a környezõ mocsarakat, lassan de biztosan fejlõdésnek indul. További sorsa akkor pecsételõdik meg, mikor 1962-ben termálvizet találnak a településen. Három évvel késõbb megnyitják a gyógyfürdõt, ahova azóta több mint 20 millióan járnak pihenni, gyógyulni, testileg lelkileg feltöltõdni.
 

Így hát nem meglepõ, hogy a város és környéke csábítja a pihenés szerelmeseit, fõként azokat, akik aktív kikapcsolódásra vágynak. Az erre alkalmas dimbes-dombos zalai táj a bakancsos turisták kedvelt helyszíne. A kirándulások nehézségi foka csakis fittségünktõl függ. Ugyan úgy találunk itt könnyebb útvonalakat, mint olyanokat melyeknek végén a földig lóg a nyelvünk.

Ha gyalogtúrán vagy egy egyszerû hátizsákos kiránduláson szeretnénk részt venni, akkor a többi között lehetõségünk van egy rövidebb, 4150 méteres parkerdei körútra, de a Bögre-hegyi körtúra is kecsegtetõ a maga 5500 méterével, illetve ajánlott még a Kilátó-túra, ami csak pár száz kilométerrel kevesebb az elõzõnél.

Aki azonban inkább pedálozni szeretne, az a Zala völgyében és a Kis-Balaton környékén (a Kis-Balaton körül 30 km-es túraszakasz) találja meg a számításait. Zalakarostól keletre szinte alig találni emelkedõt, az itteni útvonal teljesen sík, azonban ha visszaérünk a városba, ott már megtapasztalhatjuk milyenek is a zalai dombok. Hajthatunk keskeny utcácskákon, szõlõtõkék között és meg kell másznunk egészen rövid, de kõkemény emelkedõket.

Gyaloglás szempontjából sem utolsó

A nordic walkingnak minden korosztály hódolhat ZalakarosonA harmadik és egyben legkedveltebb sport a Nordic Walking, mely száz százalékban állóképesség-sport. És Zalakarosnak rögtön három pályája is van, ahol a gyalogolni vágyók teljesíthetnek. Az elsõ, 6,5 kilométeres távot a kezdõknek ajánlják, akik ezen végiggyalogolva megszemlélhetik a település természeti szépségeit, szõlõhegyeit. A következõ táv már a rátermettebbeket várja 11,5 kilométerével, a leghosszabb útvonal, a 15 kilométeres pedig Zalakarostól egészen Zalaújlakig eljuttatja a vállalkozó szellemû gyaloglókat. Erre a távra egyébként, 2013. július 23-án Nordic Walking túrát is szerveznek.

Zalakaroson az említett sportolási lehetõségeken kívül megannyi sportpályát is felkereshetünk. Az aktív kikapcsolódásra éhes látogatók teniszezhetnek, lovagolhatnak, focizhatnak, illetve lehetõségük van kipróbálni a sárkányrepülést és a hõlégballon kosarából madártávlatból is megcsodálhatják Zalakarost és környékét.
 

Gerencsér Dóra/VJM.hu - Kanizsa



2013-03-20 07:55:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül