Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948730    








Honlapkeszites

Beszámoló a rendõrség 2012-es munkájáról

Közgyûlésen hagyták jóvá a Nagykanizsai Rendõrkapitányság 2012. évi bûnügyi, közbiztonsági és közlekedésbiztonsági helyzetérõl szóló beszámolót, mely részletes áttekintést ad az elmúlt év intézkedéseirõl és mûködésérõl.


Ahogy a beszámolóban olvasható 2012-ben a kanizsai rendõrkapitányság mûködési feltételeiben jelentõs változások történtek. Megkezdték a kapitányság bérelt gépjármû állományának lecserélését, felkészültek a körzeti megbízottak megkülönböztetõ jelzéssel felszerelt autókkal való ellátására. A gyermekkihallgató szobát, mellyel a megyében elsõként rendelkeznek, felújították és akkreditálták. Ezeken túl több számítógépes munkaállomás is érkezett.
2012-ben a 2011. évhez képest a kapitányság illetékességi területén, így Nagykanizsán is csökkent a közlekedési, gazdasági és a vagyon elleni bûncselekmények száma. Azonban a személy elleni, az államigazgatási, az igazságszolgáltatási és a közélet tisztasága elleni bûncselekmények száma jelentõsen megnövekedett. Városunkban és környékén jellemzõ a garázda magatartás, ahol a bûncselekmények elkövetésében túlnyomó többségben az alkohol játssza a fõ szerepet.
A befejezett eljárásokból 856 bûnelkövetõ vált ismertté, mely több mint 50 százalékkal több az elmúlt évhez képest. A nem büntethetõ elkövetõk száma 30 százalékkal több a tavalyihoz képest, illetve a fiatalkorú elkövetõk száma 112 fõ volt.
Az idõskorúak esetében, a rendszeres megelõzési felhívások ellenére is gyakoriak a trükkös lopások. A megyében ilyen magas számban csak nálunk van jelen ez az elkövetési mód.
2012-ben is jellemzõ volt az internetes csalások sorozata, ahogy olvasható, szinte nem volt az országnak olyan pontja, mely ne kereste volna meg a Nagykanizsai Rendõrkapitányságot ilyen bûncselekmény elkövetése miatt.
Megállapításaik szerint a vagyon elleni bûncselekmények nagy részben a sértett nem megfelelõ magatartása, az elemi óvatosság hiánya, a legalapvetõbb vagyonvédelmi szabályok be nem tartása vezetett a bûncselekmények bekövetkeztetéséhez. A városban jelentõs elõrelépést jelent a közterületi kamerarendszer mûködtetése, amely lehetõvé teszi a belváros területének folyamatos figyelését. Az eredmények már a felszerelést követõen jelentkeztek, hiszen eltûnt személyt találtak meg, bûncselekményt szakítottak meg, a közlekedés biztonságát veszélyeztetõ helyzetet szûntettek meg, illetve az idén elkövetett emberölés felderítésében is nagy szerepük volt.
2011-hez képest csökkent a közlekedési bûncselekmények száma, azonban az ittas vezetés miatti nyomozások számát döntõen a rendõri intézkedési aktivitás befolyásolja. Összességében Kanizsa 2012-ben az egyik legbiztonságosabb megyei jogú városnak bizonyult.
A 2013-as évre fõ feladatnak tekintik, hogy javítsák eredményeiket, a közrendet és a biztonságot mind a város, mind az illetékességi terület vonatkozásában fenntartsák.
V.M.



2013-03-29 08:56:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül