Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891564    








Honlapkeszites

Ma nyit az elsõ balatoni hal- és termelõi piac Gyenesdiáson

Kibõvített és a helyi kistermelõkre alapozott kínálattal már a harmadik szezonját kezdi meg szombaton az I. Balatoni Hal- és Termelõi Piac Gyenesdiáson - mondta Gál Lajos, a település polgármestere az MTI-nek.


Hozzátette: a piac legfõbb vonzerejét a balatoni hal jelenti, az idei év egyik újításaként a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. pavilonjában friss halat is kínálnak majd. A tógazda az elõre meghirdetett fogásnapokon a halászhajóiról hozza az élõ halat, amit jégtálcán árusítanak, de a megújult halsütödében frissen elkészített balatoni halat is lehet venni. A termelõi piacon 8 faházban kialakított pavilonban és 30 nyitott árusítóhelyen jelképes, bruttó 100 forintos asztalpénz fejében kínálhatják termékeiket az õstermelõk. "Nagy erõfeszítéseket kell tenni évrõl-évre azért, hogy megnyerjük a rossz vásárlói szokásokkal rendelkezõ embereket" - fogalmazott, és fontosnak nevezte, hogy a helyi termék megszokottá váljon. Tavaly 155 ezer turista fordult meg a település strandján, akik az idegenforgalmi szezonban a helyi családok mellett a vevõkört adják. A folyamatos kínálat biztosítása érdekében több mint száz helyi és Zala megyei termelõvel vették fel a kapcsolatot, az eladóhelyek számát igény szerint növelni tudják - mondta Kõhalmi Balázs piacfelügyelõ. Tájékoztatása szerint a strand és a vasútállomás melletti, néhány száz négyzetméteres területen található piactéren az idén folyamatos sátorfedést biztosítanak. A polgármester emlékeztetett: a Balaton-parti település turisztikai egyesülete az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében csaknem 15 millió forint uniós támogatással hozta létre az üdülõrégió és a Balaton elsõ hal- és termelõi piacát, amely az önkormányzati önrésszel kiegészítve összesen 23 millió forintos beruházást jelentett. Az egyedülálló termelõi piac kínálatában szezonálisan, napi nyitva tartással a balatoni halak mellett nyers és sült mangalicatermékek, sajtok, tejtermékek, bio zöldségek, és gyümölcsök, juh termékek, langallo, kürtõskalács, bor és pálinka szerepelnek, de kézmûvesek és iparmûvészek is kínálják portékáikat. A fõ vásárnap szombatonként lesz, a piac délután 14-tõl este 8 óráig tart nyitva. További újítás, hogy a piac pünkösdtõl az õszi szüretig hétköznapokon is folyamatosan nyitva tart, illetve tematikus hétvégi vásárnapokkal, játszóházzal és kézmûves foglalkozással várják a látogatókat.

MTI - Kanizsa



2013-04-06 09:27:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül