Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892183    








Honlapkeszites

Konfliktuskezelésrõl és új munkahelyek létrehozásáról

Bár évek óta törvényi lehetõség van a mediációs szolgáltatás igénybe vételére, még mindig kevés vállalkozó tud róla és fõleg arról, hogy milyen lehetõségek rejlenek ebben az alternatív konfliktuskezelési módszerben. Az információhiány csökkentésének szándéka inspirálta a Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ szervezõit abban, hogy segítséget nyújtsanak a vállalkozások számára. A Vállalkozói Információs Nap másik témája az önkormányzat által meghirdetett pályázat bemutatása volt, ami az új munkahelyek létrehozását vissza nem térítendõ pénzügyi támogatás formájában hivatott ösztönözni.


Varga Zoltán mediációs tanácsadó elõadása arra tett kísérletet, hogy bemutassa a mediációt, mint alternatív konfliktuskezelési folyamatot és ismertesse annak elõnyeit. Ennek során kiderült, hogy a sokszor évekig húzódó, kétes eredménnyel záródó peres eljárás helyett a mediáció gyorsabb és eredményesebb lehet. Ki ne szeretné kintlévõségeit behajtani, veszteségeit csökkenteni, ha erre lehetõsége adódik - hangzott el. Ehhez azonban szükséges a vitában álló felek nyitottsága és a szakszerû mediáció. A konfliktuskezelés e módjának elõnyeirõl elhangzott, hogy a folyamatban a nyertes-nyertes állapot kialakítása és a konfliktus feloldása a cél. E mellett pénzt és idõt takaríthatnak meg a felek, valamint a jó hírnevükön sem esik csorba. Ez utóbbira garanciát jelenthet a diszkréció és a titoktartási kötelezettség, ami a mediátorra nézve kötelezõ. Az alkalmazási terület széles, hiszen a cégek közötti jogviták mellett a munkajogi problémáknál és a szerzõi jogi konfliktusok területén is sikeres lehet ez a módszer.
A második elõadásban Cserti Csilla az inkubátorház vezetõje ismertette Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatának, Új munkahelyek létrehozását támogató pályázatát. Az elõadó bemutatta a pályázat formai és tartalmi követelményeit. Ezek közül a legfontosabb, hogy a pályázat kiírója kizárólag olyan nagykanizsai telephellyel vagy székhellyel rendelkezõ vállalkozásokat támogat, akiknek legalább 1 lezárt üzleti évük van és az új munkahelyet legalább 2 évig fenntartják. A vissza nem térítendõ támogatás összege 500ezer forint/fõ és 400ezer forint/fõ lehet attól függõen, hogy mekkora a vállalkozás és hány új munkahelyet kíván létrehozni. Amint az elhangzott a pályázat egyszerûen elkészíthetõ az önkormányzat honlapjáról letölthetõ adatlap kitöltésével, és a szükséges dokumentumok becsatolásával.

Kanizsa
 



2013-04-09 09:14:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül