Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948352    








Honlapkeszites

Hátrányos helyzetûek tanulnak bionövény termesztést - Ingyenes oktatást szervezett a Murakeresztúri Római Katolikus Plébánia

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatásával ingyen tanulnak bionövény termesztést a hátrányos helyzetû és korlátolt anyagi körülmények között élõ murakeresztúriak és fityeháziak. A három hónapig tartó oktatásban, a Murakeresztúri Római Katolikus Plébánia által megnyert projektötlet lehetõséget nyújt a hallgatóknak, hogy ismereteiket ne csak elméletben, hanem gyakorlatban is alkalmazzák.


A saját kertünkben termesztett, vegyszermentes ételek a legegészségesebbek. Erre hívja fel a figyelmet a Zala megye déli részén mûködõ Egyházközség, amely a hitéleti tevékenység mellett fontosnak tarja a környezetvédelemmel és bio-agrárgazdasággal kapcsolatos kérdések megválaszolását is.

A jelenlegi gazdasági helyzetben is fontos, hogy minõségi élelmiszereket fogyasszunk, ha van rá lehetõség, saját termelésbõl származó, költséghatékonyan elõállított zöldségeket és gyümölcsöket. A plébánia által szervezett tanfolyam célja elsõsorban az, hogy megmutassa az emberek számára, hogyan lehet egy kis munkával és odafigyeléssel egészséges ételeket elõállítani.
Az ehhez szükséges ismeretek elsajátítására ad lehetõséget a képzés, mely iránt igen nagy érdeklõdés mutatkozott. A szervezõk a tanulókat arra buzdítják, hogy a megtermelt, de el nem fogyasztott minõségi élelmiszereket merjék, az arra rászoruló családokkal is megosztani, esetleges tovább értékesíteni.

„A tanfolyam szervesen kapcsolódik ahhoz a kb. 5 éve indult szemléletformáló tevékenységünkhöz, amellyel lehetõségeket szeretnénk biztosítani a Murakeresztúri Egyházközségben élõ embereknek a színvonalasabb élet megéléséhez. Plébánosként azt gondolom, hogy a hitéleti nevelésen kívül a lelkipásztornak olyan irányt is kell mutatni, mely látszólag nem tartozik szorosan az Egyház fõ tevékenységéhez, de közvetetten mégis érinti az Istentõl kapott küldetésünket. Nevezetesen, a Jóisten ránk bízta a teremtett világot, hogy hajtsuk uralmunk alá, ami azt jelenti, hogy gondos úrként kell azt kezelni, hogy a következõ generációk is, legalább ugyanolyan minõségben örököljék, mint mi”- mondta Polgár Róbert, plébános.

A Darányi Ignác Terv keretében megvalósuló 3 hónapos képzés során a hallgatók megtanulják, hogyan kell egészségesen tartósítani a gyümölcsöket, megismerkednek a talajmûvelés és a kerttervezés fajtáival, valamint ismereteket szereznek az õstermelés alapjairól is. Ehhez egy 300m2 alapterületû kert áll a rendelkezésükre, melyben a résztvevõk gyakorlati tapasztalataikat bõvíthetik a zöldség- és a gyümölcstermesztés terén. A képzést vizsga zárja, melynek sikeres teljesítését követõen a résztvevõk tudásukat igazoló bizonyítványt kapnak.

„Örülnénk, ha a tanfolyamon résztvevõk az ismeretátadás ideje alatt közösséggé formálódnának és esetleges közösen, szervezetté alakulva a megtermelt terméket könnyebben tovább lehetne értékesíteni. Véleményem szerint akkor éri el majd teljes célját a tanfolyam, ha a résztvevõk példáján mások is felbuzdulnak és elkezdenek hasonló tevékenységgel foglalkozni” - mondta Polgár Róbert, plébános.
 



2013-04-09 12:11:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül