Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948999    








Honlapkeszites

Felújítják Wlasics Antal síremlékét

Felújítja a város a Tripammer utcai temetõben lévõ Wlasics-síremléket. A városatyák a legutóbbi közgyûlésen arról döntöttek, hogy a 2013. évi költségvetésben szereplõ 2,5 millió forintból október végéig elvégeztetik a munkát. A testület arról is határozott, hogy a 2014. évi költségvetés terhére 3,2 millió forintot biztosít a Tripammer utcai temetõben lévõ Belus-, Hajgató- és Barthos- síremlékek újjáépítésére.

Az önkormányzat már több alkalommal is foglalkozott a város egykori jeles személyiségei emlékének megõrzésével, síremlékeik karbantartásával. A Temetõgondnokság évtizedek óta rendelkezik egy közel 30 tételbõl álló, az önkormányzat által védettnek tekintett sírokra, valamint egy másik, az 1848-49-es szabadságharcban résztvett és a kanizsai temetõben nyugvó személyek listájával.


A 88/2006-os közgyûlési határozat rendelkezett egy díszsírhely, Hajgató Sándor síremléknek felújításáról, illetve további védendõ síremlékek felmérésérõl, a határozat azonban költségvetési forrás hiánya, személycserék, majd az új közgyûlés munkába állása miatt nem valósult meg. A 91/2011. számú új helyi védelmi rendelet a temetõben lévõ egyes védettnek tekintett sírokat rendeletileg is helyi védelem alá helyezte. A 2011. novemberi soros közgyûlésen Dr. Károlyi Attila képviselõ interpellált Belus József polgármester áldatlan állapotú síremléke, és az Eperjesy család mauzóleuma ügyében. Interpellációja nyomán a Via Kanizsa Zrt. dolgozói összegyûjtötték a legfontosabb sírfelújítási igényeket, és ezek megvalósítására tájékoztató árajánlatot is beszereztek. A 2012 februárjában elfogadott, rendkívül kifeszített költségvetés azonban a védett sírok felújítására nem tartalmazott tételt, így e feladatokat a következõ évekre volt célszerû ütemezni.
A Via Kanizsa Zrt. a felmérés alapján tíz darab rossz állagú síremlék felújítására tett javaslatot, melyek igen eltérõ összegeket igényelnek.
Jelenleg a legkritikusabb állapotban lévõ, a temetõ északi lezárt területén, a fõ sétány mentén található Wlasics Antal egykori városbíró síremlékének felújítását rangsorolták elõre. A rekonstrukció 2014-ben Belus József, Hajgató Sándor és Barthos János síremlékének felújításával folytatódik.
Az Eperjesy-mauzóleum felújítása – mivel élnek hozzátartozók – elsõdlegesen az õ feladatuk lenne, õk viszont pályázhatnának az önkormányzat helyi védelmi támogatási alapjára is. A további javasolt sírok felújítására (Halvax József, Darás Zsigmond, Tripammer Gyula, Bõsze Kálmán és Halis István) a 2014-es év után kerülhet sor.

B. E.
 



2013-04-16 10:19:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül