Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891773    








Honlapkeszites

Módosulnak a lakhatási támogatás szabályai

A jövõben nemcsak a munkaviszonyban állók és a közalkalmazottak, hanem a kormányzati szolgálati jogviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, továbbá az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban dolgozók is igényelhetik a lakhatási támogatást. A jogosultaknak kéthavi ilyen támogatás is megelõlegezhetõ lesz - tartalmazza egyebek mellett az a rendelettervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.


A lakhatási támogatás feltétele továbbra is az, hogy a munkavállaló legalább 6 hónapos, és legalább heti 20 órás munkaszerzõdéssel rendelkezzen, továbbá az állandó lakhelye és a munkahelye legalább 100 kilométerre legyen egymástól. Ezek a kritériumok változatlanok maradnak, viszont a tömegközlekedéssel történõ 6 órás oda- és visszautazási idõ - mint utolsó feltétel - 5 órára csökken.
A lakhatási támogatás iránti kérelem nemcsak a foglalkoztatás kezdete elõtt nyújtható be, hanem a jogviszony létesítését követõ 30 napon belül is.
A támogatás továbbra is 18 hónapra jár, és az összege hathavonta csökken. Amikor egyedül kapja valaki a lakhatási támogatást, akkor az elsõ hat hónapra 100 ezer, a másodikra 60 ezer, a harmadikra 40 ezer forint továbbra is a havi támogatás.
A rendelet végül kiegészül azzal, hogy a munkavállaló kéthavi támogatást elõre kérhet, és ezt elõlegként kaphatja meg.
A lakhatási támogatást tavaly október 1-je óta lehet igényelni, bevezetésének célja az volt, hogy segítse a munkaerõ mobilitásának növelését, a munkanélküliek elhelyezkedését, amennyiben csak a lakóhelyüktõl távol nyílik számukra munkalehetõség. A támogatást igényelhetik pályakezdõk és közfoglalkoztatottak is.
Bálint István, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) foglalkoztatási fõigazgató-helyettese a hivatal által szervezett pénteki állásbörzén elmondta: eddig több mint 10 ezren érdeklõdtek a lehetõség iránt, és már ezerhez közelít a szerzõdések száma, miközben március 20-án kötötték meg az ötszázadikat. A pályázók leginkább Budapestre, emellett pedig Pest és Gyõr-Moson-Sopron megyébe mentek dolgozni - tette hozzá.
Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelõs államtitkára korábban hangsúlyozta: a módosítás rugalmasabbá teszi a lakhatási támogatás igénybevételének feltételeit, hozzájárul annak eléréséhez, hogy aki dolgozni szeretne, az az országhatáron belül találja meg a boldogulását.

MTI - Kanizsa

 




2013-04-20 07:05:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül