Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948490    








Honlapkeszites

A településképrõl és a közterületek használatáról

A közgyûlés napirendi pontjai között szerepelt a közterületek és a közterület-jellegû helyek használatáról és a településképi önkormányzati rendelet módosításáról szóló javaslat is, melyet – csakúgy, mint a kiegészítést – egyhangúlag támogatták a városatyák.

Az elõterjesztésben olvashatóak a városban közterületeken létesítendõ árusítóhelyek kialakításának szabályai és az ehhez szükséges közterület-használat pályáztatásának kritériumai. Azonban – mint erre nemrégiben a belvárosban is volt példa – a rendelet alkalmazása során olyan problémák merültek fel, melyek tükrözték, hogy nem minden helyzetre ad kellõen precíz megoldást konkrét kérelmek elbírásához a több éve hatályban lévõ szabályozás.


Egyrészt azért, mert nincs sehol sem egyértelmûen meghatározva, mi tekinthetõ tartós elárusítóhelynek (pavilonnak), másrészt pedig ellentmondás van a tekintetben, hogy azokon a területeken, ahol az igények meghaladják a rendelkezésre bocsátható közterület nagyságát, ott versenytárgyalást kell folytatni, ugyanakkor egyedi igények jelentkezése esetén mindez nem szükséges.

Mivel a közterületi pavilonoknak, elárusítóhelyeknek valamint vendéglátó építményeknek fennállásuk idõtartama szempontjából három jellemzõ típusa van, így 30 napnál nem hosszabb, alkalmi rendezvények idejére felállított létesítmények esetében nem indokolt településképi bejelentési eljárás lefolytatása. Az idényjellegû, szezonális árusító – és vendéglátó - építmények (például kiülõ teraszok) esetén indokolt a településképi véleményeztetési eljárás, ugyanakkor a pályáztatási-versenyeztetési eljárás alkalmazása viszont nem, tartós árusítóhelyek esetén pedig mindkettõre szükség van.
Egyedi vállalkozói szándék nyomán induló tartós elárusítóhely helykijelölési eljárása esetén a településfejlesztésben érdekelt bizottság dönt a város szabályozási tervének és a városi fõépítész javaslatának figyelembe vételével a helykiválasztás alkalmasságáról. A kiegészítésben olvasható, miszerint valamely üzlet elõtti közterületen túlnyúló terasz, árusító-pavilon létesítésére vonatkozó közterület-használati megállapodás megkötése elõtt csak akkor legyen szükség a szomszédos üzlet üzemeltetõjének a megkeresésére, amennyiben az hasonló tevékenységet folytat. Ugyanis, az önkormányzat célja és a Nagykanizsa érdeke az, hogy minél több vendéglátó terasz létesüljön, élénkítve az idegenforgalmat.
Sz.Zs.



2013-04-26 10:58:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül