Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892338    








Honlapkeszites

Ipari park – 5 milliárdos új beruházás, 300 új munkahely várható 2015-ig

Jól döntöttek a városatyák, amikor az ipari parkba vezetõ 6 út egyikét Buda Ernõrõl, a magyar olajipar legendás alakjáról, Zala megye és Nagykanizsa város díszpolgáráról, a 2005-ben elhunyt, világ- és országszerte elismert gyémántokleveles bányamérnökrõl nevezték el a közelmúltban.

A most zajló nemzetközi beruházás elõtt látható utcanévtábla Buda Ernõ egy napjainkban is érvényes bölcs gondolatát juttatta eszünkbe: „Ne csak bízzatok a jövõben, hanem tegyetek is érte, hogy minden jobb legyen. Mert ahogy Jób mondta: Bármi munka jut két kezedre, tedd, amíg tenni tudod, mert a sírban – hová te is leszállsz – nem lesz már eszközöd, és minden akarat hiábavaló.” Ezt a szellemiséget tapasztaljuk a város – az ipari park vezetése – és a vállalkozásba fogók részérõl.


Az Ipari Parkot kezelõ intézmény boltíves épületegyüttese délrõl határolja az övezetet, mintegy kaput nyitva a térségre. Az épület közvetlen szomszédságában található panzió teraszán németül beszélnek a vendégek, amely a külföldi befektetõi kedv megnövekedését is elõrevetítheti. Az irodaépület elõtt Gábor Áron áll. Szoborba formált portréja a laktanya megszûnése után vándorútra indult, de a kanizsaiak a keresésére indultak és visszahozták a régi helyére. A március 15-ei hóviharban újra avatta a városvezetés, azóta békésen figyeli a környezetében zajló folyamatos átalakulást.
Kámán László, a Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója fogad irodájában. A cégvezetõ tevékenységi köre 2009-óta terjed ki az ipari park vezetésére is, a város önkormányzati tulajdonú ingatlanainak kezelése mellett. Munkáját az ipari övezet rendezésével, teleköszszevonásokkal kezdte, majd ezt követte a közmûhálózat ma már valós képet mutató feltérképezése. A marketingmunkának köszönhetõen mind a honlapról, mind az angol-magyar-német nyelvû kiadványokból megszerezhetik a szükséges alapinformációkat az érdeklõdõk a város ipari térségérõl. A befektetõket a fejlesztési területek értékesítésétõl kezdve egészen az építkezés befejezésig segítik az adminisztrációs teendõkben a Vagyongazdálkodási Zrt. munkatársai. Az elmúlt idõszak eredményes munkájának köszönhetõen a 134 hektárból ma már 21 hektár a még befektetõre váró terület. A többi gyakorlatilag magántulajdonban van. 2009-tõl is történtek kisebb telekeladások, de a legnagyobb elõrelépést a DAB Production Hungary Kft. jelentette egy 2,7 hektár nagyságú telek megvásárlásával, amelyen 15 ezer négyzetméteres csarnokot kíván építeni. Az elsõ ütemet jelentõ 5000 négyzetméter alapterületû csarnok kivitelezési munkái a napokban fejezõdtek be. Az olasz beruházó mellett közel 7-8 kanizsai kisvállalkozás tervez telephely-létesítést az Új Széchenyi Terv telephelyfejlesztõ pályázati támogatásának felhasználásával. Emellett, az itt vállalkozni kívánók számíthatnak az önkormányzat új munkahelyteremtõ támogatási rendszerére, elsõsorban a telekár kedvezményre.
– Milyen cégek települtek be eddig? – kérdeztük Kámán Lászlótól, miközben autósbejárásra indultunk.
– A legjelentõsebb a szivattyúgyárat létrehozó DAB Production Hungary Kft., ahol a napokban indul el a próbatermelés. A városunkban nagy múltra visszatekintõ bútoripar is képviselteti magát ipari parkunkban, hiszen több ilyen profilú cég települt ide az elmúlt idõszakban, akik vagy új üzemcsarnokot építettek, vagy a meglévõt bõvítették. Jelentõs azon vállalkozások száma is, akik vízkezeléssel foglalkoznak. Közülük egy nagy és két kisebb cég is építkezésbe fogott. A 21-22 hektáros szabad területre jelenleg is vannak érdeklõdõk. Reményeink szerint a megkeresések komolynak bizonyulnak, és a jövõben valóra válnak a befektetõi tervek. A befektetõnek természetesen bizonyos dolgokra kötelezettséget is kell vállalnia a megvásárolt ingatlant illetõen, fõleg, ha igénybe kívánja venni az önkormányzat által biztosított támogatási rendszer egyes elemeit. Itt ki kell emelnem, hogy az önkormányzattól vásárolt ingatlan beépítési kötelezettséggel jár. A jelentõs beruházást tervezõknek viszont jó hír, hogy az önkormányzat az ipari övezet egyes területein 50 százalékról 60 -ra emelte a beépítési százalékot.
– A jövõre nézve milyen célokat tûztek ki maguk elé?
– Fõ célunk az lesz, hogy további területet tárjunk fel, és lássunk el közmûvekkel, mivel ez a 21 hektár a késõbbiekben kevés lesz nagyobb befektetõk fogadására. Az önkormányzat 3 évvel ezelõtt hozott egy döntést az ipari park fejlesztésének irányáról. Az ekkor született döntéseket jó lenne megvalósítani és a továbbfejlesztést a következõ években megkezdeni.
Kámán László hangsúlyozta: a DAB által történt beruházás 3 ütemben valósul meg. Ebbõl egy elkészült, a próbatermelés után az év második felében közel 50 embert foglalkoztat. Ezen kívül egy másik cég is bejelentette, hogy újabb 30 fõt akar felvenni. Ha figyelembe vesszük a folyamatban lévõ fejlesztéseket, akkor a DAB-bal együtt közel 5 milliárdos beruházás várható 2015-ig, és az újonnan foglalkoztatott létszám elérheti a 300 fõt. Legfõbb célunk: a munkahelyteremtés, és az, hogy a betelepülõ cégek új alkalmazottakat foglalkoztassanak.
B.E.
 



2013-04-30 10:10:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül