Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892874    








Honlapkeszites

Tavaszváró kamarai feladatokkal

Az elmúlt hetekben számos intézkedés született, melybõl néhányat érdemes kiemelni – adta tudtunkra dr. Polay József elnök.

A Magyar Nemzeti Bank bejelentette, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak 250 milliárd forint refinanszírozási hitelkeretet biztosít a kereskedelmi bankokon keresztül fejlesztési és forgóeszköz célokra, valamint az uniós programok saját erejére. További 250 milliárdos keretbõl a kkv-k devizahitel kiváltó lehetõségeit is biztosítják, a devizatartalék terhére.


A kamara elnöke kiemelte: az üzenet pozitív, a feladat jelentõs, hisz a következõ hetekben fog kialakulni, hogy az összességében 500 milliárd forintos forrás milyen feltételekkel landol a vállalkozói szektorban. Van kamarai feladat és felelõsség abban, hogyan járulunk hozzá, a feltételrendszer kialakításához, a fejlesztési célok megfogalmazásához, és miképp formálható a következõ idõszak kormányzati szerepvállalása a gazdasági növekedés beindításában. A kamara nyitott a vállalati javaslatokra, kész összegezni, és azokat a döntéshozók rendelkezésére bocsátani. Azt is tudjuk, hogy ez egy kezdeti lépés, melynek sok buktatója van és az összeg nagysága miatt, továbbá azért mert nem ismertek a részletek óvunk a túlzott reményektõl. Ez még nem az áttörés a hitelfronton. Ahhoz, hogy az legyen kiszámíthatóságra, bizalomra, kedvezõ világpiaci folyamatokra lesz szükség, valamint a külsõ és belsõ beruházásokra és a kereslet élénkülésére.
A magyar gazdaság egyik legkritikusabb pontja az építõipar válsága, azon belül is a lánctartozások helyzetének a kezelése. A napokban döntött a Parlament a Teljesítésigazolási Szakértõi Szerv létrehozásáról, amely helyszíni vizsgálat alapján, rövid idõn belül dönt a munka elvégzésérõl és a számlák kifizetésérõl. E szervezetet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mûködteti, ezzel is segítve a nehéz helyzetbe került, napi anyagi gondokkal küszködõ építõipari vállalkozásokat.
Nem kétséges, hogy a gazdasági növekedésünk kulcskérdése az oktatás, a köz- és a felsõoktatás területén, valamint a kamara számára a legtöbb feladatot adó szakképzésben. A közelmúltban készült el az a szakképzési koncepció, amely megyénként fogalmazza meg a tennivalókat.
Összefoglalva a tavasz több intézkedést hozott, melynek eredményességét az idõ fogja megmutatni. Bízunk abban, hogy a kedvezõ folyamatok városunkat is elérik. Kamaránk is sok-sok rendezvénnyel és információval segíti a vállalkozásainkat. Kamarai feladataink jó színvonalú végzésével, remélem mi is hozzájárulhatunk vállalkozásaink gazdasági stabilitásának elõsegítéséhez és ezzel a város fejlõdéséhez.

Kanizsa



2013-04-30 12:26:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül