Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895214    








Honlapkeszites

Jövõre könnyebben lehet nevelõszülõ

A jogszabályi háttér változásával január 1-jétõl kedvezõbb feltételekkel lehet majd nevelõszülõvé válni. A módosításnak köszönhetõen a jövõben remélhetõleg több szakellátásba kerülõ gyermek nevelkedhet majd családban Nagykanizsán és környékén is, hiszen jelenleg itt kevesebb ezen szép hivatást választók száma.


– Feladatunk, hogy azon gyermekek számára, akiket családjukból átmenetileg vagy tartósan kiemelnek, olyan családpótló elhelyezést biztosítsunk, ahol szocializációjukhoz, személyiségfejlõdésükhöz adottak a legoptimálisabb feltételek– mondta elöljáróban Kiss Ágnes, a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ 2. számú Nevelõszülõi Hálózatának szakmai vezetõje. Hozzátette, a nevelõszülõség egy átmeneti állapot. Arra kell törekedniük, hogy a gyermek végleges sorsát rendezzék, akár a vérszerinti családba való visszakerüléssel vagy örökbefogadás által.
Kiemelte, a téma aktualitását a jövõ évtõl életbe lépõ törvénymódosítás adja, mely nagyon sok újdonságot tartalmaz, és alapvetõen a gyermekvédelemnek ad egy új irányt. A törvény szerint az újonnan bekerült gyermekeket 12 éves kor alatt csak befogadó szülõknél helyezhetik el, kivéve, ha a tartósan beteg, fogyatékos, vagy halmozottan sérült gyermek különleges nevelõszülõnél való elhelyezése nem járt sikerrel, illetve ha a testvéreket nem lehet együttesen nevelõszülõnél elhelyezni. A tervezet szerint a saját gyermekeikkel együtt legalább négy gyermeket nevelõk számára a nevelõszülõség munkaviszonyt fog jelenteni.
Ezt személyes találkozó és családlátogatás elõzi meg, melynek során felmérik a jelentkezõ motivációját, a körülményeit, a családtagok hozzáállását, illetve beszélnek azokról a sajátos problémákról, amelyek a családjukból kiemelt gyermekeket jellemzik. Ezt követõen kerül sor a pszichológiai alkalmassági vizsgálatra. A nevelõszülõi tevékenység megkezdéséhez felkészítõ tanfolyam elvégzése szükséges.
– A tanfolyam során igyekszünk a leendõ nevelõszülõket felkészíteni a nehézségekre, ugyanis a szakellátásba kerül gyermekek olyan átélt traumákat és krízisek következtében átélt pszichés sérüléseket hoznak magukkal, amelyek kezeléséhez nagyon elfogadónak kell lenni – részletezte a szakmai vezetõ.
A Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ Nevelõszülõi Hálózata várja azon személyek jelentkezését, akik a családjukból kiemelt gyermekek nevelését, gondozását nevelõszülõként vállalnák. Azon 24. életévüket betöltött személyek lehetnek nevelõszülõk, akik fizikailag és pszichésen alkalmasak a gyermeknevelésre, képesek biztonságos családi környezetet biztosítani, továbbá környezetük alkalmas erre a célra, valamint családjuk is támogatja, elfogadja ezt a tevékenységet.
A továbbá vállalniuk kell, hogy házastársukkal, élettársukkal együtt elvégzik a törvény által kötelezõen elõírt 60 órás, részben önköltséges felkészítõ tanfolyamot.
További információt, bõvebb tájékoztatást kérhetnek Kiss Ágnestõl, a 93/519-933 vagy 30/255-3392 -es telefonszámon, illetve személyesen az Ûrhajós út 6. szám alatt található gyermekotthonban.
– A hálózatunkban jelenleg nyolcvan gyerek van, akiket Nagykanizsa és környékén 46 nevelõszülõnél helyeztünk el. Nagy szükség lenne arra, hogy minél többen vállalják ezt a szerepet, hogy a gyermekek családban nõjenek fel és elsajátítsák a család által nyújtott mintákat és a társadalmi beilleszkedéshez szükséges normákat – hangsúlyozta Kiss Ágnes.
V.M.



2013-05-01 10:24:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül