Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892829    








Honlapkeszites

Munkáltatói fórum: Támogatásról, munkaidõkeretrõl és szabadságolásról

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja és a Zala Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve konzultációval egybekötött munkáltatói fórumot tartott a Vasemberház Dísztermében.


A minimálbér és a garantált bérminimum 2013. évi emelésének többletterhéhez igénybe vehetõ támogatás részleteit Zuggó Zsuzsanna, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ osztályvezetõje ismertette. Ahogy elmondta, a támogatás célja, a már mûködõ munkahelyek megvédése és az újak minél nagyobb számban történõ létrehozása. E mellett a kötelezõ legkisebb munkabér, illetõleg a garantált bérminimum reálértékének a megõrzése, esetleges emelése. A támogatás azon tizenegy ágazatba tartozó munkáltató számára érhetõ el, ahol magas a kötelezõ legkisebb munkabéren és a garantált bérminimumon foglalkoztatottak aránya, valamint az adott ágazat foglalkoztatási helyzete és gazdasági körülményei azt indokolják.
A mértéke munkavállalóként nem haladhatja meg a kötelezõ bérminimum 2012. december 31-én és 2013. január 1-jén hatályos összege közötti különbözetet. – A kérelmeket a munkaügyi központba május 31-ig lehet benyújtani részben írásos, részben elektronikus formában. További információk a https://komp.munka.hu oldalon találhatóak, valamint a kérelem is ugyanitt tölthetõ ki. A támogatást a döntést követõen a január 1-jétõl június 30-ig terjedõ idõszakra folyósítják, mely felhasználásáról augusztus 31-ig kell a cégeknek elszámolást benyújtaniuk – hangsúlyozta az osztályvezetõ.
Dr. Babati Szabolcs, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv igazgatója az aktuális munkajogi kérdéseket ismertette különös tekintettel a munkaidõkeretre. Elõadása elsõ részében az új Munka törvénykönyvének azon rendelkezéseit mutatta be, amelyek január 1-jével léptek hatályba, míg a második felében a munkaidõkeretrõl ejtett néhány szót.
Az új Munka törvénykönyve többek között a munkaszerzõdéstõl eltérõ foglalkoztatás szabályait, a szabadság, a betegszabadság, a fizetés nélküli szabadság és a távolléti díj számításának szabályaira vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A munkaidõkeret, mely általában négy hónap hosszúságú, a rugalmas foglalkoztatást biztosítja. A törvény értelmében a munkáltató a munkavállaló által teljesített munkaidõt munkaidõkeretben is megállapíthatja, így a munkaidõt egyenlõtlenül is beoszthatja, tehát hat egymást követõ nap is munkavégzésre kötelezheti. A munkavállaló napi munkaideje négy óránál nem lehet rövidebb, azonban a tizenkét órát sem haladhatja meg. A heti munkaidõ tartama pedig legfeljebb negyvennyolc óra lehet.
Az új Munka törvénykönyve rendelkezései a szabadság tekintetében is jelentõs változásokat hoztak. A szabadságot, ha nincs más megállapodás, úgy kell kiadni, hogy tartama legalább az összefüggõ 14 napot elérje. Ha pedig október elsején jön létre a munkaviszony, akkor azt a munkáltató esedékesség évét követõ év március 31-ig adhatja ki. Továbbá lehetõség van arra, hogy az alapszabadság és az életkor alapján járó pótszabadság egyharmada a tárgyévet követõ év végéig kiadható.
V.M.



2013-05-01 10:30:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül