Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891945    








Honlapkeszites

Balti légitársaság indított menetrend szerinti járatot Sármellékre

A lett Air Baltic légitársaság Rigából érkezõ járata landolt tegnap este a sármelléki Hévíz-Balaton Airporton, ahol öt év után - a német és orosz charterek mellett - ez az elsõ menetrend szerinti járat. 


A mostantól heti rendszerességgel szombatonként Sármellékre érkezõ járat fogadása alkalmából Papp Gábor, Hévíz polgármestere elmondta: fordulópontot jelent az Air Baltic megjelenése a másfél éve a város üzemeltetésében lévõ repülõtér életében. A fürdõváros által tett erõfeszítések révén ugyanis öt év után - mióta a Ryanair megszüntette a járatait - ez az elsõ menetrend szerinti gép, amely ráadásul a jelentõs küldõpiacnak számító balti államokat és a skandináv térséget köti össze a Balaton és Hévíz régiójával.
Hozzátette, hogy a lett légitársasággal tavaly decemberben kötött hároméves szerzõdés létrejöttében nagy szerepe volt a Magyar Turizmus Zrt.-nek. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy nemcsak Hévíz, hanem a Balaton, illetve egész Nyugat-Magyarország turizmusa és gazdasága szempontjából kiemelkedõ jelentõségû a járatindítás, hiszen Riga repülõtere az észak-európai országok jelentõs átszállóhelye, amely most már közvetlenül kapcsolódik a Hévíz-Balaton Airporthoz.
Az Air Baltic évente mintegy 3,3 millió utast szállít csaknem 60 városba. Az elsõ járat egy Fokker 50-es volt, amelyet azonban - a légitársasággal kötött szerzõdés értelmében - az igényeknek megfelelõen bármikor nagyobb kapacitású géppel tudnak felváltani.
Papp Gábor az MTI kérdésére elmondta: tárgyalnak további menetrend szerinti járatok indításáról, de ezekrõl egyelõre csak annyit kívánt elárulni, hogy németországi és oroszországi úticélokról van szó.
Benkõ Attila, a repülõtér igazgatója az Air Baltic mostani járatával kapcsolatban az MTI érdeklõdésére elmondta: az ötven személyes gépen 41 utas érkezett, az utaslista alapján balti államok polgárai és oroszok. Már az elsõ visszaúton sem repül üresen a gép, jó néhány olyan utast szállít Rigába, akik korábban Budapesten vagy Bécsen keresztül érkeztek Hévízre.

 

MTI - Kanizsa



2013-05-05 08:31:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül