Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949357    








Honlapkeszites

Készül a Dr. Sabján Gyula emlékmû

Várhatóan október végén, november elején elhelyezhetik a város minden idõk talán legsikeresebb polgármesterének emléktábláját a róla elnevezett utcában. Dr. Sabján Gyula emlékmûvének ügyét unokája dr. Varga-Sabján László, illetve munkásságának kutatója, dr. Károlyi Attila karolta fel.

Dr. Sabján Gyulát Vécsey Zsigmond halála után, 1913 novemberében választották polgármesterré. Munkásságának legnagyobb erénye, hogy ma is mûködõképes városi rendeleteket alkotott. A háború után minden erejével azon fáradozott, hogy a meginduló nagyarányú középítkezésekhez kölcsönt szerezzen.


A Sugár úti volt honvédlaktanyában lévõ gimnázium számára megfelelõ körülményeket biztosított az épület átalakításával, polgármestersége alatt 1926-ban új városi bérház épült, tetõ alá került a kiskanizsai elemi iskola és megtörtént a közkórház részleges renoválása is. Ebben az évben épült fel az új színház, 1928-ra pedig befejezõdött a vízvezeték-rendszer bõvítése, majd a csatornázás. Sabján Gyula sokat tett a város egészségügyi ellátásának fejlesztése érdekében is, többek közt létrehozta a Stefánia Anya- és Csecsemõvédõ Intézetet. Polgármesterségének idõszakában beruházások egész sora indult el és valósult meg, Nagykanizsa a városi infrastruktúra új elemeivel gyarapodott. Hivatalát 1930. február 10-ig töltötte be.

A közelmúltban a képviselõ-testület döntött arról, hogy a kommunizmus évei alatt Terv utcára átkeresztelt, eredetileg a polgármester nevét viselõ utca visszakapja régi nevét. Úgy tûnik, a több évtizedes elhallgatás után dr. Sabján Gyula életmûve kapcsán méltó megbecsülés kezd kibontakozni, hiszen hamarosan kikerülhet a róla elnevezett utcába a volt polgármestert ábrázoló emléktábla is.

– A dombormû gipszöntvényét már elkészítette Móritz István, ám a bronzba öntésre még egy kicsit várnunk kell – mondta lapunknak dr. Károlyi Attila, aki lelkes lokálpatriótaként karolta fel többek között dr. Sabján Gyula életmûvének, munkásságának népszerûsítését, emlékének méltó ápolását. – Ugyanis az adományozó, dr. Varga-Sabján László, a paksi atomerõmû személyügyi vezérigazgató-helyettese egyéb okok miatt még nem tudta átutalni az ehhez szükséges pénzt. Amúgy õ a volt polgármester unokája, s amint rendezõdik az ügy, végleges formába öntjük a szobrot, majd ünnepélyes körülmények között felavatjuk. Reményeink szerint ez év október végén, november elején következhet be.

Dr. Károlyi Attila azt is megjegyezte, hogy egy, az akkor már elhunyt polgármestert ábrázoló festmény megfestésérõl, síremléke elkészítésérõl és az akkoriban még csak épülõ rendõrségi palota melletti utca Sabján Gyuláról való elnevezésérõl már a harmincas években döntött a nagykanizsai képviselõ-testület. Ezért a mostani testületi határozat nem újdonság, csupán a hetven évvel ezelõtti rendelkezések végrehajtása.

A helytörténész-jogász érdeklõdésünkre még elmondta, hogy további céljai közt szerepel Buda Ernõ, a közelmúltban elhunyt olajipari mérnök zalaegerszegi szobra nagykanizsai másolatának elhelyezése, a bakónaki mártírok emlékmûvének újjáépítése, valamint Krátky István polgármester szobrának elkészítése.

Horváth Attila

 



2007-09-20 10:36:03


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül