Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892298    








Honlapkeszites

Felavatták a kibõvített zalaegerszegi inkubátorházat

Felavatták szerdán a zalaegerszegi inkubátorház bõvítményét, az új rész egészét már megnyitása elõtt bérbe adták.


Az átadási ünnepségen Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta: Magyarország fordulópont elõtt áll, az Európai Unió 2014-tõl induló költségvetési idõszakban a forrásokat az eddiginél hatékonyabban kell felhasználnia.
Nagyon sok haszonélvezõje van ezeknek a pénzeknek, de a kormányzat határozott szándéka, amellyel a kamara is egyetért, hogy az uniós támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani - emelte ki Parragh László.
A kamarai elnök kifejtette: ma Magyarország legnagyobb problémája a növekedés hiánya. "Az összes makrogazdasági mutató jó irányba mozdult, valószínûleg elértük a gödör alját, tehát felfelé fog menni a gazdaság", de ennek a sebessége még nem látható világosan.
Részletesen szólt arról, hogy a gazdasági növekedésnek kevés forrása van, a hitel, a belsõ fogyasztás, és az elsõsorban Nyugat-Európába szánt export mellett a saját munkával és az európai uniós pénzek hatékony felhasználásával lehet bõvülni. Az uniós forrás "olyan ajándék, amit kívülrõl kapunk, de óriási felelõsség is, hogy hogyan használjuk fel" - jelentette ki Parragh László.
Hozzátette: tanulni kell az elmúlt évek hibáiból, hatékonyan kell ezeket a támogatásokat felhasználni, és ebben fordulópontot jelent a 2014-tõl induló új uniós költségvetési idõszak.
Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy 2010-ben adták át a Zalaegerszegi Városfejlesztõ Zrt. által üzemeltetett, 2600 négyzetméteres inkubátorházat, és már akkor látni lehetett, hogy igény van a továbbfejlesztésére. Így épült meg a mintegy 4 ezer négyzetméteres, két épületrészbõl álló bõvítmény, amelynek 571,6 millió forintos költségéhez 171,5 millió forint támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, a fennmaradó részt pedig a városi Deák Ferenc gazdaságfejlesztési program forrásából és az OTP hitelébõl fedezték.
Az elsõ beruházás gyakorlatilag megtérült három év alatt, a mostaninál pedig 10 éves megtérülési idõvel számolnak. Az inkubátorház révén az ide települt zalai vállalkozások összesen mintegy 200 új munkahelyet teremtettek - hangsúlyozta a polgármester.
Gyutai Csaba kitért arra is, hogy a város a zalai vállalkozások támogatása, növekedése érdekében újból bõvítést tervez, ennek kapcsán már megkezdték a tárgyalásokat a fejlesztésben érdekelt vállalkozásokkal.
Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott az avatón arra is kitért, hogy Magyarországon valóban kevés az uniós források felhasználásával megvalósult fenntartható beruházás, de Zalaegerszeg a kivételek közé tartozik, mert a városvezetés eltökélt a munkahelyteremtés támogatásában. Ehhez kapcsolódóan a kormányhivatal szakigazgatási szerveitõl a vállalkozások összesen hét különféle támogatási formát élvezhetnek a munkahelyek megtartása és fejlesztése érdekében - tette még hozzá.

MTI - Kanizsa



2013-05-08 14:15:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül