Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891998    








Honlapkeszites

Gyógynövények fenntartható gyûjtését és termesztését segíti a WWF programja

A vadon termõ gyógynövények fenntartható gyûjtésére és ezzel összefüggésben a hátrányos helyzetû településeken munkahelyteremtõ céllal dolgoz ki gazdasági modellt a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete és több szakmai csoport a Traditional and Wild projekt keretében.


A projekt célja, hogy összegyûjtse és rendszerezze a gyógy- és fûszernövények, valamint egyéb felhasználható vadon termõ növények gyûjtésével kapcsolatos hanyatló ismeretanyagot és rendszerezze az információkat. Emellett fontos küldetés a gyengülõ kulturális hagyományok megõrzése, továbbá a megszerzett tudás minél több emberhez történõ eljuttatása - olvasható a szervezõk MTI-hez eljuttatott közleményében.
A projekten kilenc szakmai szervezet dolgozik 2011 óta; Csehország, Szlovénia és Lengyelország szakemberei mellett a WWF Magyarország és Corvinus Egyetem Gyógy- és Aromanövények Tanszéke, a WWF veszélyeztetett növény- és állatfajok kereskedelmének ellenõrzését és szabályozását segítõ TRAFFIC programja, Kunadacs város önkormányzata és a pécsi illetõségû Dél-Dunántúli Regionális Forrásközpont.
A szervezetek felmérik a természeti és társadalmi erõforrásokat, rendszerezik az etnobotanikai ismereteket, majd segítséget adnak a különbözõ régiókban a fenntartható alapanyaggyûjtés és feldolgozás megvalósítására. A kezdeményezés mintát kínál a Közép-Európa elmaradott régióiban élõ hátrányos helyzetû társadalmi csoportoknak, hogy elsajátítsák és alkalmazzák a fenntartható gyûjtési tevékenységet.
A kezdeményezés egyik legfontosabb elemeként elkészült a vadon termõ növények fenntartható gyûjtésére és kereskedelemére fókuszáló FairWild szabvány, amely egy komplex tanúsítási rendszert is magában foglal. A szabvány célja, hogy a hagyományok tiszteletben tartása mellett biztosítsa a vadon élõ növénypopulációk hosszú távú fennmaradását, folyamatos felhasználásukat élõhelyükön, valamint, hogy megfelelõ munkakörülményeket biztosítson a gyûjtõknek és feldolgozóknak, és javítsa megélhetésüket.
A tanúsítványt ez év januárja óta már számos olyan, Magyarországon is fellelhetõ növénybõl készülõ nyersanyag elõállítása során alkalmazzák, mint a bodzavirág, a szederlevél, a mályvalevél és -gyökér, a csipkebogyó, a ragadós galaj, a gyermekláncfûlevél és -gyökér, a kislevelû hárs virága és a csalánlevél is.

MTI - Kanizsa

 


 



2013-05-14 04:43:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül