Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948457    








Honlapkeszites

Magyar-horvát családi pünkösd Zalaegerszegen

Magyar-horvát családi pünkösdöt és a népi hagyományõrzõk fesztiválját rendezik meg május 20-án, pünkösdhétfõn Zalaegerszegen, a Gébárti-tó partján, a Kézmûvesek Házában.


Pünkösdkor a horvát családok is ünnepelnek, de a hétfõ Horvátországban már munkanapnak számít, ezért a hét elsõ napján a hagyományõrzõ csoportok tagjai Zalaegerszegre jönnek "pünkösdölni" - ismertette Skrabut Éva, a Zala Megyei Népmûvészeti Egyesület elnöke az MTI-vel.
A programokról elmondta, kaproncai (Koprivnica) mesterek tartanak kézmûves bemutatókat, a gyermekeknek játszóházakat. Fémtárgyakat készítenek, nemezelnek, de csuhéval, gyékénnyel is foglalkoznak és különbözõ formájú falevelekbõl is fonnak dísz- és használati tárgyakat.
A néprajzi tájegységekre jellemzõ pünkösdikirály- és királynõválasztás programját azonban némileg módosították a népi hagyományõrzõk fesztiválján. A programokat a családi nap keretében szervezik a Gébárti-tó partján, ezért király helyett "pünkösdikirály-családot" választanak, hogy a szülõket és a gyermekeket is be tudják vonni a közös játékba.
A versengés Szilágyi Zoltán és Csiszár Zoltán népmûvészek irányításával zajlik. Egy fahordót például színültig megtöltenek vízzel, a versenyzõknek pedig az lesz a dolguk, hogy a fémérmeket a hordó alján elhelyezett edénybe bedobálják, amely a vízoszlopon keresztül nem könnyû feladat.
Érdekes, egyszerû, már-már feledésbe merült játékokat választanak, sor kerül dióverõ játékra, zsákban futásra. A fesztiváli hangulatot citerazenekarok, dalkörök teszik még vidámabbá, a szepetneki hagyományõrzõ egyesület pedig horvát nyelven fog énekelni - mondta Skrabut Éva.
Pünkösdhétfõn, amely a XIX. Egerszeg Fesztivál zárónapja, óránként ingyenes autóbuszjáratok közlekednek a Gébárti-tó és a belváros között, hogy a látogatók mindkét rendezvényen részt tudjanak venni.

MTI - Kanizsa



2013-05-15 10:27:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül