Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893053    








Honlapkeszites

Lehetõségek és kihívások Horvátország EU-s csatlakozásával

Horvátország július 1-tõl hivatalosan csatlakozik az Európai Unióhoz. Úgy tûnik, hogy ez a tény a szakminisztériumokon kívül nem hozza lázba sem a hazai sajtót, sem a hazai vállalkozásokat. Pedig déli szomszédunk csatlakozásával új lehetõségek és kihívások várnak a hazai vállalkozásokra - olvasható a kanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ honlapján.


A közép-európai térség Horvátország csatlakozásával erõsödik. A két szomszédos ország együttmûködésén túl, a regionális kapcsolatok területén is új dimenziók nyílnak. Az évek óta fejlõdõ határ menti kapcsolatok is, megannyi új gazdasági, turisztikai, oktatási és kulturális lehetõséget kínálnak a jövõben. A csatlakozás nyomán megszûnnek a vámok és ez is javíthatja az export/importban érintett vállalkozások helyzetét. Nõhet a kereskedelmi forgalom, és a vegyesvállalatok révén új piacok teremtõdhetnek. A mezõgazdaság, az élelmiszeripar mellett a feldolgozóipar, a megújuló energiák hasznosítása és az IT szektor számára is jó lehetõségek kínálkoznak. A bútoripari, a gépipari, és a csomagolóipari ágazaton kívül a logisztika területén is bõvülhetnek a lehetõségek. A beruházásokat és a kapcsolatteremtést több intézmény, szervezet segíti. Ezek közül a legfontosabb a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartózó Kárpát Régió Üzleti Hálózat, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Tõlük, naprakész információkhoz juthatnak a hazai vállalkozások.

A kérdés végezetül az, hogy a hazai vállalkozások miként készültek fel az új helyzetre, és miként tudnak élni az újonnan megnyíló lehetõségekkel.
 

Kanizsa



2013-05-16 09:53:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül