Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892677    








Honlapkeszites

Folytatódnak a közfoglalkoztatási programok a megyében

Folytatódnak a közfoglalkoztatási programok Zala megyében, az év elsõ négy hónapjában több mint 3600 álláskeresõ közfoglalkoztatása kezdõdött el - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel.


 A kistérségi Startmunka mintaprogramok 90 százaléka már márciusban elindult, áprilisban pedig további 12 program kezdõdött el. A mintaprogramok keretében április végéig több mint 1300 álláskeresõ jutott kereseti lehetõséghez.
A hagyományos, hosszabb idõtartamú közfoglalkoztatásba áprilisban 331 embert vontak be, 46 százalékukat a zalaegerszegi kirendeltség területén. Az év elsõ négy hónapjában - döntõ többségben 6 órás közfoglalkoztatás keretében - összesen 857 személy foglalkoztatása kezdõdött el. A közfoglalkoztatottak nagy része település-tisztasági, közintézmény-karbantartási, felújítási, parkgondozási, temetõ-rendbetételi feladatokat lát el, de ha a munkaadó tudja biztosítani a feltételeket, adminisztratív munkakörökben, szociális gondozóként vagy egészségügyi betanított munkásként is el tudnak helyezkedni.
A hátrányos helyzetû álláskeresõk elhelyezkedését szolgáló, személyre szabott, a helyi munkaerõ-piaci lehetõségekhez igazodó TÁMOP programba áprilisban 207, az év elsõ négy hónapjában pedig több mint 400 embert vontak be. A programba kerülõk 34 százaléka tartós munkanélküli, 22 százaléka pályakezdõ, 25 év alatti álláskeresõ, 18 százaléka pedig 50 év feletti.
A projekt keretében áprilisban hat tanfolyamot indítottak; az álláskeresõk gyógyszertári asszisztens, földmunka-rakódó és szállítógép-kezelõ, kisteljesítményû kazánfûtõ, CNC forgácsoló, szociális gondozó és ápoló, vendéglátó eladó képzések közül választhattak.
A 25 év alatti pályakezdõk munkaerõ-piaci helyzetének javítására március elsejétõl újraindult a pályakezdõket támogató központi program. Zala megyében erre a célra közel 54 millió forintot keretösszeg fordítható. Áprilisban 39 fiatal támogatása kezdõdött el.
Márciusban az álláskeresõk vállalkozóvá válását elõsegítõ támogatás igénybevételére tett közzé pályázati felhívást a munkaügyi központ. Az álláskeresõk vagy rehabilitációs ellátásban részesülõk 3 millió forintig terjedõ tõkejuttatásra pályázhattak, de benyújthatták kérelmûket a havi kötelezõ legkisebb munkabér összegére is, amelyet maximum fél éven át folyósítanak számukra. A támogatásokra a megyei keret összesen 65 millió forint.
Tõkejuttatásra áprilisig 27 pályázat érkezett a munkaügyi központhoz, 75 millió forint értékben. A hónap végéig három pályázatot bíráltak el, a megítélt támogatási összeg 9 millió forint. A támogatásban részesült három mezõgazdasági õstermelõ méhészettel, illetve zöldség és gyümölcstermesztéssel foglalkozik. A maximum hat hónap idõtartamra nyújtható, havonta a kötelezõ legkisebb munkabér összegéig terjedõ támogatásban 16 ember részesült.

 

MTI - Kanizsa



2013-05-20 08:44:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül