Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893158    








Honlapkeszites

Kanizsán tartotta közgyûlését a Pannon ETT

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata meghívására városunkban, a Medgyaszay Házban került sor a Pannon Európai Területi Társulás soros közgyûlésére.

A megjelentek többek között elfogadták a szervezet 2012. évi számviteli törvény szerinti beszámolóját, meghallgatták a Pannon ETT Tervezési Bizottsága munkájáról valamint a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség munkájáról szóló beszámolót és döntöttek a 2014-20 közötti idõszakra vonatkozó együttes fejlesztési programról.


A Pécs polgármestere, dr. Páva Zsolt elnökölte Pannon ETT 2012-ben került bejegyzésre pécsi székhellyel. A szervezet pénzügyi bizottságának elnöke városunk polgármestere, Cseresnyés Péter. A Pannon ETT területi lefedettségét tekintve Magyarországról Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyébõl való a tagok döntõ többsége (kivéve Baja városa, Bács-Kiskun megye), illetve három szlovén község alkotja. A tagok között túlnyomó többségben vannak a helyi önkormányzatok (54, közülük 23 város és 31 község), ezen kívül három megyei önkormányzat, valamint két regionális szinten meghatározó intézmény (Duna-Dráva Nemzeti Park, Pécsi Tudományegyetem) alkotja.
A Pannon ETT tagságának gerincét helyi önkormányzatok alkotják. Ennek oka, hogy Magyarországon a helyi önkormányzat a helyi szintû fejlesztések hordozója, a megye ilyen jellegû szerepe jelenleg van kialakítás alatt, várhatóan folyamatosan erõsödni fog. Szlovéniában a középszint hiányában szintén az erõs, települések csoportját magában foglaló helyi önkormányzat („obèina”) a meghatározó.
NUTS3 („statisztikai régió” - tulajdonképp megye méretû) szinten önkormányzati és állami szervek közös tulajdonlásában lévõ fejlesztési ügynökségek mûködnek: Lendva (Lendava) és Alsómárok (Moravske Toplice) a Muramente (Pomurska), Ptuj a Drávamente (Podravska) régióban található. Horvátország esetében a helyi önkormányzati szint („opæina” vagy „grad”) a szlovénnél elaprózottabb, azonban erõs szervezettel, fejlesztéspolitikai kompetenciával rendelkezõ megyei önkormányzatok és fejlesztési ügynökségek (NUTS 3) mûködnek. Horvátország belépését követõen várhatóan a megyei szint lesz a fejlesztések fõ hordozója, így partnerként is rájuk lehet elsõsorban számítani.

Kanizsa

 



2013-05-29 14:42:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül