Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893481    








Honlapkeszites

Átadták az M7-es befejezõ szakaszát
Az M7-es autópálya utolsó, Zalakomár-Nagykanizsa közötti szakaszának átadásával végre teljessé vált az M7-es. Az ünnepségen Gyurcsány Ferenc kormányfõn kívül többek között részt vett Radovan Zerjav, Szlovénia közlekedési minisztere, Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, Marton István, Nagykanizsa polgármestere, s a környék polgármesterei, országgyûlési képviselõi is megjelentek.

Az Orbán-kormány idején avattak új szakaszt Balatonaliga és Zamárdi között, ekkor újították fel az addig elkészült 90 kilométeres szakaszt is. Az utóbbi években azonban nagy lendületet vettek a munkálatok. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ünnepi beszédében hangsúlyozta: egész Európában egyedülálló az a teljesítmény, ami az elmúlt négy év hazai sztrádafejlesztési tempóját jellemzi. A kormányfõ arra is rámutatott, álláspontja szerint országot építeni csakis befektetésekkel lehet. Kijelentette, véleménye szerint a gazdasági fejlõdés titka az infrastruktúrafejlesztés. Mint mondta, a beruházások leállítása, a befektetõk elüldözése a múltba, az elmaradottságba vezet. A jövõbe csak az építés viheti az országot, a beruházás-ösztönzés - mondta, s ehhez kért támogatást a miniszterelnök.

Elmondta továbbá, hogy a magyar közlekedés történetében tartalmas fejezetet írtunk az elmúlt hat évben. Ezalatt az idõ alatt a magyar autópálya-hálózat hossza több mint megkétszerezõdött. Nincs még egy olyan ország a régióban, amely erre képes lett volna alig több, mint fél évtized alatt. Majd így folytatta: - Már készülünk, hogy átadjuk az M0-ás keleti és északi szektorát, a hozzá kapcsolódó Megyeri-hidat, s épül az M6-os két része: az Érdi tetõ szakasza és a Dunaújvárostól délre esõ szakasz, illetve nemrég láttunk hozzá a Szegedet Makó irányába elkerülõ M43-as megvalósításának. Nagy dolgok történnek tehát mostanában - de még mindig távol járunk a munka végétõl. Az M3-assal mielõbb el kell jutnunk az ukrán határig, sok száz kilométernyi, autópályává fejleszthetõ gyorsforgalmi utat kell építenünk, s több mint 1000 kilométernyi alacsonyabb rendû útszakasz felújítása vár még ránk. És most már gondolkodnunk kell a vasútfejlesztésrõl is.
Az avatáson részt vett György Zoltán mérnök, aki a kezdetektõl fogva ott volt az M7-es születésénél. Munkássága elismeréseként Gyurcsány Ferenctõl egy emlékplakettet vehetett át. Köszönõ beszédében elmondta, hogy az építésben mindenki munkája benne van, még az útmunkásoké is. Azt kérte az autópálya kezelõitõl, gondozzák, õrizzék ezt a kincset.
György Zoltán beszédét követõen a miniszterelnök a színpad elõtt elhelyezett interaktív Magyarország-táblán mûködésbe hozta az M7-est megjelenítõ égõsorokat, jelképesen zöld utat adva az autósoknak.
Marton István, Nagykanizsa polgármestere reményei szerint a sztráda befektetõket fog vonzani a városba. Véleménye szerint a világon mindenütt ahol sztráda épül, ott fejlõdni kezd a térség gazdasága. Göndör István országgyûlési képviselõ bár egyetért ezzel, azonban azt is hangsúlyozta, hogy a sztráda léte önmagában kevés, elengedhetetlen a településvezetõk aktivitása is.


2008-08-21 13:03:35


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül