Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948396    








Honlapkeszites

Az Úttörõ utca elnevezés Besenyõ utcára módosul

A közgyûlés határozata értelmében, városunkban az Úttörõ utca nevét Besenyõ utcára módosítják, így az új elnevezést átvezetik a nyilvántartásokba, valamint az átnevezett szakasz utcanév-táblákkal történõ megnevezésérõl gondoskodnak.


Az Úttörõ utca Sánc városrészben található, a Kaposvári utcából nyílik északi irányba, és vezet a Szabadhegy utca felé. Nevét 1975-ben kapta, korábbi neve pedig Felsõsánc volt.
A lakosság részérõl nem merült fel kifogás az utca neve ellen, így elõzetes állásfoglalásért a törvény szerinti kérdés eldöntésére a Magyar Tudományos Akadémiához (MTA) fordultak. Javaslatuk alapján az elnevezés azon jogszabály alá tartozik, mely szerint „közterület illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre utal”. Emiatt szükségessé vált az utca átnevezése.
A városrész kevés helytörténeti nevezetességgel rendelkezik, híres ember nem köthetõ hozzá. Az utca egyetlen jellegzetes épülete a sánci kápolna, azonban névadónak ez nem alkalmas, mivel Kápolna tér létezik már Miklósfán.
Így az új elnevezésre a régebbi utcanév, a környék történelmi hagyományai és az utca jellegzetességeibõl kiindulva, a Felsõsánc utca, a Knortzer György utca, az Atya utca és a Besenyõ utca elnevezések merültek fel, végül utóbbira esett a választás. Nem fogadták el dr. Károlyi Attila indítványát, miszerint Felsõsánc utca szerepeljen ezek után a táblán.
Az új elnevezés arra utal, hogy a mai Sánc városrész környékén, a Csónakázó-tó völgyében feküdt a koraközépkorban egy Besenyõ nevû falu, melynek emlékét dûlõnév õrzi a tó keleti oldalán. A magyarokkal a Kárpát-medencébe érkezett besenyõk idõvel összeolvadtak a magyarokkal, azonban emléküket számos településnév õrzi hazánkban és a határokon kívül is.
 

V.M.

 



2013-06-02 05:15:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül