Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893395    








Honlapkeszites

Folytatódik a Velencei-tó kapuja kiemelt beruházás

Közel két év után folytatódik a Velencei-tó kapuja kiemelt uniós projekt, és 10 hónap alatt, az eredeti tartalommal valósul meg – jelentette be a település polgármestere sajtótájékoztatón Velencén.


Oláhné Surányi Ágnes (független) elmondta, hogy 2011 októberében nehéz helyzetbe került az önkormányzat, mert a közbeszerzésen kiválasztott kivitelezõ cég ellen felszámolási eljárás indult, pénzügyi problémái miatt az építkezés leállt. A kivitelezõvel szerzõdést kellett bontani és feljelentésekre is sor került. A másodszor kiírt közbeszerzési eljárás eredményes volt, így hamarosan folytathatják a félbehagyott kivitelezést, amelynek készültségi foka 35 százalékos.
Csabina Zoltán projektmenedzser közölte: öten nyújtottak be ajánlatot a közbeszerzési eljáráson, közülük a legkedvezõbb ajánlat, a zalaegerszegi Z-Pannon Kft.-ZÁÉV Zrt. konzorciuma nyert. A kivitelezõknek 10 hónapjuk van a projekt befejezésére, amelyet nettó 1,5 milliárd forintért vállaltak. Ennek 53 százaléka uniós forrás, a többi önkormányzati saját erõ.
Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott: a beruházás két éves leállása miatt jelentõsen emelkedett a tényleges bekerülési érték. A költségek emelkedéséhez hozzájárult az elõzõ kivitelezõ által felvett, de el nem számolt elõleg: a 250 millió forintot a fejlesztési ügynökség az önkormányzattól követeli vissza. Ezen kívül a terület õrzése, az adminisztrációs feladatok és a jogi procedúrák is növelték a költségeket.
A településvezetõ leszögezte: a velencei önkormányzat saját költségvetésébõl biztosítja a keletkezett pluszköltségeket, a város nem adósodott el a többletforrás biztosítása miatt. Hozzátette: az önkormányzat 2008-ban 700 millió forint önerõvel számolt, a mostani becsült önerõ ennél 300-400 millió forinttal lesz több.
A Fejér Megyei Fõügyészség sajtószóvivõje május 31-én közölte az MTI-vel, hogy befejezte a nyomozást a Velencei-tó kapuja elnevezésû beruházással összefüggõ büntetõügyben a Komárom-Esztergom Megyei Rendõr-fõkapitányság, és vádemelési javaslattal átadta az iratokat a fõügyészségnek. Jászberényiné Király Teodóra tájékoztatása szerint a beérkezett nyomozati dokumentumok 221 kötetet és csaknem 40 ezer oldalt tesznek ki.
Az MTI is írt arról korábban, hogy a rendõrség különösen jelentõs kárt okozó csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Velencei-tó kapuja beruházás korábbi közbeszerzési eljárásában nyertes és a velencei önkormányzattal vállalkozói szerzõdést kötõ gazdasági társaság vezetõ tisztségviselõjét, egyben tulajdonosát. A velencei önkormányzat 2011 októberében tett büntetõfeljelentést ismeretlen tettes ellen a beruházás ügyében, és fel is bontotta a projekt kivitelezõjével kötött vállalkozói szerzõdést. A térség országgyûlési képviselõje, L. Simon László (Fidesz) 2011. november 5-én szintén feljelentést tett a tó keleti partszakaszán található szabad strandon indított nagyberuházás ügyében hûtlen kezelés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.
Velencén 2008 júniusában jelentették be, hogy európai uniós támogatással 2,26 milliárd forintos turisztikai fejlesztés valósulhat meg kiemelt projektként. Az akkori közlés szerint a Velencei-tó kapuja elnevezésû, 1,58 milliárd forint vissza nem térítendõ uniós támogatással megvalósítandó beruházást azzal a céllal indították el, hogy 80 ezer négyzetméternyi területen megújítják a tó partját, homokos partszakaszt és részben fedett, fûtött, illetve klimatizált korzót alakítanak ki.

MTI - Kanizsa



2013-06-07 17:26:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül