Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948981    








Honlapkeszites

Kanizsaiak a nemzeti hét rendezvényein, Balatongyörökön

Az augusztus 14-20-ig tartó nemzeti hét, a világ magyarjainak találkozóján a Rozgonyi Polgári Egylet Utazók Klubja is képviseltette magát. A sokszínû programról Miha Tamásné, az egylet vezetõje többek között elmondta:

– A megnyitó ünnepség helyszíne 14-én a Jüngling Zoltán (negyven évig volt az üdülõfalu plébánosa) Közösségi Házban volt. A Zala Megyei Közgyûlés elnöke, Manninger Jenõ és Kiss László, Balatongyörök polgármesterének köszöntõ szavai után Simó József, a száz éve született Wass Albertre emlékezett, Döbrentei Kornél pedig szuggesztív elõadásával az összefogás fontosságát hangsúlyozta legfontosabb feladatunknak.



E napon avatták fel a falu kemencéjét, amelyben megsült az elsõ fenséges illatú kenyér, jászsági malomban õrölt lisztbõl. A szívélyesen kínált, gazdag vacsorát táncház követte, ahol fellépett Petrás Mária és a Tatros csángó népzenekar.
Gergye Ottóné, a klub vezetõje Hankó Ildikó és Kiszely István történész professzor házaspár lenyûgözõ és elõremutató elõadásait emelte ki.
Hankó Ildikó Árpádházi királyainkról szólt. Elmondta, hogy még a mai napig sem azonosították például a fehérvári ásatásoknál megtalált királyi csontokat, melyek között valószínûleg Szt. Istváné is ott van, hanem méltatlanul egy betonaknában vannak Fehérváron. „Egy népnek vedd el a múltját, elveszed a jövõjét” – hangsúlyozta Hankó Ildikó. Kiszely István pedig a magyar nép bölcsõjétõl, Belsõ-Ázsiától a Kárpát-medencébe érkezéséig ismertette történelmünket. Elmondta, hogy Kelet Turkesztánban, amikor felbomlott a hszingnu törzsszövetség 91-ben, az egyes törzsszövetségi tagok elindultak a „népek nagy országútján”. A kínai Nagy Faltól Ausztriáig, ahol egy olyan terület állt rendelkezésükre, hogy a nagy állattartó népek folytathatták õsi foglalkozásukat, az állattartást és a földmûvességet. Ezen a kilencezer kilométeres területsávon sajátos kultúra alakult, mely különbözött Európa kultúrájától. A magyarságnak köszönhetõen ez máig élõ kultúra, de más, mint az államalkotó indoeurópaiaké. Ezen elõadás kapcsán sok-sok érdekes és értékes adatot, eseményt tudtunk meg magyarságunkról, népmûvészetünkrõl, istenhitünkrõl, mondavilágunkról tánc-, mese- és zenevilágunkról – foglalta össze Gergye Ottóné.
A sokszínû program elõadói között szerepelt még Szörényi Levente zeneszerzõ és õstörténet kutató, Hargitai András úszó olimpikon, a Szent Korona tan kutatója, Cey-bert Róbert Gyula, a Gasztronómiai Világszövetség elnöke és Kiss Dénes költõ. Gudlin Györgyné, Elekes Lajosné és Földes Kálmánné élményeik között még megemlítették Sólyomfi Nagy Zoltán táltos elõadását, akinek a tûzével a kívánságaikat is elküldhették oda, ahol talán segítenek valóra váltani azokat.
B.Zs.



2008-08-25 11:50:57


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül