Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894122    








Honlapkeszites

Tájékoztatás a növényvédelmi tevékenység szabályairól

A növényvédelmi tevékenységgel szemben több szabály (törvény, kormányrendelet, miniszteri rendeletek) támaszt követelményeket. Az elõírások betartásával biztosítani lehet a károsító mentes növényi termények elõállítását oly módon, hogy közben a magunk és körülöttünk élõk egészségét nem veszélyeztetjük, valamint a környezetet (a tiszta levegõt, talajainkat, felszíni és felszínalatti vizeinket) nem szennyezzük, óvjuk a természetet (méhek, hasznos élõ szervezetek védelme).


Az ingatlan tulajdonosok, termelõk, földhasználók törvényi kötelezettsége az ingatlan nagyságától függetlenül, a növényi károsítók (rovarok, atkák, gomba betegségek, rágcsálók, veszélyes,- allergén gyomnövények, stb.) elleni védekezés. Az elõforduló károsítók fertõzésének a szintjét olyan alacsonyan kell tartani, hogy azok más termelõk növénytermelési, növényvédelmi biztonságát, vagy az emberi egészséget ne veszélyeztessék. A növényvédelmi tevékenység során mindenki köteles betartani az integrált növénytermesztés szabályait, valamint a környezet és természet védelmet.

A fenti elõírások-a teljesség igénye nélkül-az alábbiakat foglalják magukba:

- A károsítók elleni védekezés a vegyszeres növényvédelmen kívül magában foglalja az agrotechnikai (ellenálló fajták választása, megfelelõ mûvelésmód, szellõs lombkorona kialakítása) és a mechanikai (beteg növényi részek, gyümölcsmúmiák eltávolítása, a lehullott gyümölcs és lombozat megsemmisítése, stb.) védekezést.
- A növényvédõ szerek saját célra történõ felhasználása a képesítési elõírások betartása mellett csak a címkén feltüntetett feltételek (várakozási idõk, munkavédelem, stb.) a növényvédelmi technológiára vonatkozó utasítások betartásával történhet. Saját célú felhasználásnak minõsül a közvetlen rokon (szülõ, gyermek, võ, stb.) által végzett tevékenység. Egyéb (bér)munka végzés szolgáltatásnak minõsül, melyre külön szabályok vonatkoznak.
- A méhek védelme érdekében a permetszerek kijuttatása során különösen figyelni kell a virágzó, illetve a méhek által látogatott növények kezelésére. Virágzó, illetve a méhek által látogatott növények esetében napközben csak méhekre veszélytelen, míg az esti idõszakban a méhekre mérsékelten veszélyes a méhkímélõ technológia alkalmazására engedélyezett növényvédõ szerek juttathatók ki.
- Permetezés 4 m/sec-nél (hozzávetõleg 15 km/h-nál) nagyobb szélsebességnél, illetve elsodródást okozó légmozgás esetén nem végezhetõ. Meg kell akadályozni a permetszer elsodródását (biztonsági sáv), valamint a kezelésre nem szánt növényekre jutását.
- Árutermelés során permetezési naplót kell vezetni, azt 5 évig szükséges megõrizni, valamint arra jogosult személyek (növényvédelmi felügyelõ, Népegészségügyi Szerv (ÁNTSZ/) ellenõre, piacfelügyelõ) részére kötelezõ bemutatni.
- A kis kiszerelésû növényvédõ szerek 1 liternél nem nagyobb ûrtartalmú göngyölege kitisztítást követõen kommunális hulladékként kezelhetõ (a szemetesbe dobható). Tisztítás nélküli növényvédõ szer göngyöleg (mûanyag flakon, üveg, papír/nylon zacskó, doboz stb.) veszélyes hulladéknak minõsül.

A jogszabályokban foglaltak be nem tartása esetén 15.000 – 5.000.000 Ft összeghatár közötti növényvédelmi bírság szabható ki.

További információkkal a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága szakemberei, növényvédelmi felügyelõi készséggel állnak rendelkezésükre!

Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága, 8900 Zalaegerszeg, Kinizsi u. 81., tel.: 92/550-160, e-mail: zala-nti@nebih.gov.hu, Fax: 0692/311-054.



2013-06-11 10:45:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül