Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892490    








Honlapkeszites

Június második felében dönthet a kormány, megnyitja-e a munkaerõ-piacot a horvátok elõtt

Június második felében születhet hivatalos kormánydöntés arról, megnyitja-e Magyarország munkaerõ-piacát az Európai Unióhoz (EU) július elsején csatlakozó Horvátország munkavállalói elõtt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklõdésére.


Hozzátették: jelenleg a horvát munkavállalók foglalkoztatása engedélyhez kötött, és a kiadott munkavállalási engedélyek alacsony száma alapján arra lehet következtetni, hogy Magyarország nem jelent potenciális célországot a horvát munkavállalók számára.
A rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján 2013. május 31-én 229 horvát állampolgár rendelkezett érvényes munkavállalási engedéllyel Magyarországon, míg Horvátországban 2012-ben 112 magyar állampolgár munkavállalót regisztráltak.
Az NGM a döntés elõszítése során konzultációt folytatott a társadalmi szervezetek és szociális partnerek képviselõivel, továbbá az Országgyûlés illetékes bizottságai ugyancsak napirendre tûzik majd a javaslatot.
Hivatalos kormánydöntés 2013. június második felére várható -jelezte az NGM.
A horvát statisztikai hivatal adatai szerint márciusban minimálisan csökkent a munkanélküliség februárhoz képest, de magasabb volt a ráta tavaly márciusinál. Március végén 368 558 munkanélkülit tartottak nyilván a 4,3 millió lakosú Horvátországban. A munkanélküliségi ráta 21,6 százalékra mérséklõdött a februári 21,9 százalékról, míg tavaly márciusban 20,0 százalék volt.
Horvátországban az elmúlt tíz évben 2008 augusztusában volt a legalacsonyabb a munkanélküliség, 12,3 százalék.
A szlovén kormány múlt héten kormányrendeletben erõsítette meg, hogy a horvát munkavállalók kétéves átmeneti idõszak után vállalhatnak szabadon munkát Szlovéniában. A szlovén munka-, család- és szociális ügyekért felelõs miniszter, Anja Kopac Mrak tájékoztatása szerint az intézkedésre a mindkét államban uralkodó magas munkanélküliség miatt van szükség. A tárcavezetõ szerint mintegy 100 ezer munkanélküli van a Szlovéniával határos horvát területeken.

MTI - Kanizsa

 



2013-06-12 06:30:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül