Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895356    








Honlapkeszites

Rétvári Bence: a közigazgatási ügyek negyede vált egyszerûbbé

A közigazgatási ügyek negyedében történtek egyszerûsítések az április végén lezárult kétéves program jóvoltából, elsõsorban a családokat, a megélhetést, a jólétet és a közösséget érintõ területeken - mondta el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Zalaegerszegen.


Rétvári Bence a Zala megyei államigazgatási kollégium ülését követõen tartott sajtótájékoztatón kifejtette: 228 ügyet tekintettek át a gyermekvállalástól a házassági, öröklési ügyeken vagy a szociális ellátáson át egészen a gépjármûvekkel kapcsolatos eljárásokig, s mindannyiszor konkrét élethelyzetek alapján vizsgálták meg az egyszerûsítési lehetõségeket.
A 228 ügytípus mintegy negyedében sikerült egyszerûbbé tenni az eljárásokat, ez egyebek mellett kevesebb melléklet kitöltését és rövidebb ügyintézési határidõket jelent - tette hozzá.
Hangsúlyozta, hogy szervezeti egyszerûsítésekkel az államot is hatékonyabbá és olcsóbbá lehet tenni, ennek jegyében 292-rõl 93-ra csökkentették a területi államigazgatási szervek számát, a közalapítványokét pedig 68-ról 21-re.
A közigazgatás átalakításának része, hogy a kormányablakok rendszerét és az ügyintézés körét kibõvítik. A mostani 62 ügy helyett júliustól 150-re, jövõ nyárra pedig 2500-ra emelkedik a kormányablakokban indítható eljárások száma. A jelenlegi 29 kormányablak mellett jövõ tavaszig 300-nál is több nyílik országszerte az állampolgárok kiszolgálására - részletezte Rétvári Bence.
Úgy fogalmazott: ez a jó állam, amikor az állam megy közel az emberekhez. A reggel nyolctól este nyolcig tartó ügyintézés megszervezése, a helyek megtalálása elsõsorban a kormányhivataloktól, kormánymegbízottaktól kíván nagy szervezési munkát, de a sok helyi nehézséggel együtt kiválóan vizsgázott az átalakított szervezetrendszer.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a közigazgatás egész szervezetrendszerét megmozgatja a dunai árvíz, és most látszik, hogy nemcsak a jogi átalakítások révén, hanem a veszélyhelyzetek kezelésében is jól mûködik a központosított közigazgatási rendszer. Hozzáfûzte: az elmúlt napokban 425 kormánytisztviselõ és állami vezetõ vett részt az árvízi védekezési munkálatokban, vezetõk és beosztottak egyaránt.

MTI - Kanizsa



2013-06-12 14:31:00


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül