Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948362    








Honlapkeszites

Zalai kormányhivatal: beleegyezés nélkül nem adtak be védõoltásokat a megyében

A szülõk több mint 96 százaléka kért gyermekének pneumococcus elleni védõoltást, amelyrõl megfelelõ felvilágosítást is kaptak - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vezetõje csütörtökön.


Paizs Teréz az MTI érdeklõdésére annak kapcsán nyilatkozott, hogy a zalaegerszegi Nebáncsvirág Egyesület feljelentést tett májusban, mert feltételezése szerint esetenként a szülõk megkérdezése nélkül adtak be gyerekeknek pneumococcus elleni oltást.
A zalai népegészségügyi szerv vezetõje azt mondta: vizsgálatuk szerint minden dokumentáció rendelkezésre áll, ebbõl kiderül, hogy a szülõket tájékoztatták, amelyet beleegyezõ nyilatkozatok aláírásával is alátámasztottak.
A zalaegerszegi székhelyû egyesület májusban közleményben tudatta: több szülõ és gyermekorvos tapasztalata szerint a kötelezõ védõoltásokkal együtt - külön kérés és értesítés nélkül - beadják a térítésmentes és választható pneumococcus elleni oltást is, de a civil szervezet szerint, ha az esetleg jó szándékú gyakorlat is, törvénysértõ.
Mivel ez az oltás nem része a kötelezõ oltási rendnek, "ezért az állam nem is vállal az esetleges mellékhatásokért felelõsséget" - írták annak idején.
A vélt törvénysértés miatt a Nebáncsvirág Egyesület feljelentést tett a Zala Megyei Rendõr-fõkapitányságon, de a rendõrség elutasította a nyomozást, "tekintettel arra, hogy a feljelentésben foglaltak nem valósítanak meg bûncselekményt". A feljelentést az illetékes hatósághoz, a Zala Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervéhez továbbították.
Paizs Teréz a most lezárult vizsgálat kapcsán elmondta: nem tapasztaltak szabálytalanságokat a vizsgált oltókörökben. Az oltási dokumentációkban csatolva volt az aláírt szülõi tájékoztató és a beleegyezõ nyilatkozaton is szerepelt a szülõk aláírása. Az ingyenes pneumococcus elleni védõoltás beadása iránti igény meghaladja a 96 százalékot a zalai szülõk körében - tette hozzá.
A népegészségügyi szerv vezetõjének közlése szerint a korszerû oltóanyag súlyos megbetegedések, egyebek között agyhártya-, tüdõ-, szív- és ízületi gyulladások megelõzésére szolgál.

MTI - Kanizsa



2013-06-13 12:08:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül