Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948583    








Honlapkeszites

„Az összefogás diadala”

Évértékelõ közgyûlésén vetett számot a tavalyi esztendõben történt eseményekrõl a miklósfai Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület. A taggyûlés, a vezetõség beszámolóját ellenszavazat nélkül elfogadta.

A miklósfai kulturális élet fellendítésében, helyi szintû összefogásában, illetve különbözõ programok szervezésében élen járó egyesület fõ tevékenységi köre mellett, kiemelt figyelmet fordít a közmûvelõdési feladatok ellátására is, ahogy a települések közti kapcsolatrendszer kiépítésére is.


Ennek egyik ékes bizonyítéka az, hogy olyan rendezvényeket szerveznek, melyek távolabbi – sok esetben megyén kívüli – falvakból, városokból is Miklósfára invitálnak fiatalokat, felnõtteket egyaránt. Ugyanis a városrész államilag kötelezõ feladatait az önkormányzattal kötött szerzõdés alapján az egyesület látja el. Az eseményeknek az egyesület tulajdonában lévõ Mindenki Háza ad otthont, melynek mûködtetéséhez a városvezetés nyújt támogatást – tavaly 3,1 millió forintot-, valamint pályázati források, szponzorok finanszírozása, tagdíjakból és egyes helyiségek kiadásából származó bevételekbõl tartják fenn az intézményt – számolt be újságunknak Dömötörfy Sándor, a Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület elnöke az évértékelõt követõen, hozzátéve, hogy a 2012-es évet igazi sikeresztendõként könyvelik el, több szempontból is:

- Nõtt az egyesület taglétszáma. A közel 200 tagsággal a városunk legnagyobb létszámú civil szervezetei közé tartozunk. A tagok érdeklõdési körüknek megfelelõ klubokban tevékenykednek. Az egyesület munkájának alapját a klubok sokszínû, színvonalas tevékenysége adja. A kluboknak önálló vezetése, programja, költségvetése van. A két legnagyobb és legnépszerûbb a Nyugdíjas klub és a Dr. Kotnyek István kertbarát kör. Három éve mûködik a „Mi – Nõk” klubja, újonnan lett szervezve a „Baba – Mama” klub, és szervezés alatt áll az Ifjúsági klub is. Az egyesület körében mûködõ „Miklósfai Szirének” nõi énekkórus híre már túljutott a városhatáron, kedden és pénteken pedig Zumba rajongók lepik el a házat. Egyesületünk közösen mûködteti a Halis István Városi Könyvtárral a mozgókönyvtárat, ezenkívül az e-magyaroszág internetes pontnak is helyet ad. Otthont ad a Miklósfai Polgárõr Egyesületnek, helyet biztosít a Szent Kristóf fiókgyógyszertárnak, és kozmetikus szolgáltatásnak. Az épület helyet biztosít óvodai, iskolai, egyházi rendezvényeknek, közéleti fórumoknak. Az elmúlt évtõl állandó Miklósfai helytörténeti fotó kiállítás van a Mindenki Házában.

- Az elmúlt évben hat nagyszabású rendezvényt szerveztünk, egésznapos programmal. Ezek közül legjelentõsebb volt a 12., immár országos hírnévnek örvendõ Miklósfai Répafesztivál. A Szent Flórián napi és a Nagy Boldogasszony napi búcsúi programokkal ápoltuk a városrész régi hagyományait. Új hagyományteremtõ, illetve régi hagyományõrzõ céllal indítottuk útjára a „Kanizsai Kultúrszüretet, amelyet a város többi mûvelõdési intézményével közösen szerveztünk. Szintén hagyományt kínánunk teremteni a „Szent Miklós nappal”, mely nap feleleveníti a régi falusi disznóvágásokat, Szent Miklós életét, lelkiségét, Miklósfa történetét. A programban szerepel közös ima a városrészért és Nagykanizsáért a Szent Mikós szobornál, óvódásoknak, alsó tagozatos iskolásoknak ajándék mûsor, Mikulás ajándékcsomag.
Az egyesület méltó emléket, márvány mellszobrot állított a városrészt szolgáló, hazaszeretetbõl, emberségbõl, közösségért minden áldozatra kész, az utókor számára példaadó életet élõ Szentendrei Edgár orvosnak és Dr. Kotnyek Istvánnak. Szoboravatójának napján került elõször átadásra az egyesület által alapított, róla elnevezett emlékérem, amelyet a városrészi közmûvelõdésben kimagasló munkát végzõk vehetnek át. Az elmúlt év kitüntetettjei: Mátés László és Kalamász György voltak.
Több alkalommal az egyesület berkein belül mûködõ Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör és a Nyugdíjas Klub és a Mi Nõk klub szintén szervezett nagy érdeklõdésre számot tartó programokat. A jövõben is teret adunk a helyi kulturális, mûvészeti csoportok nagyközönség elõtt történõ bemutatkozásának – összegezte az eseménypalettát Dömötörfy Sándor. Hozzátéve, ahogy a rendezvények, úgy az Egyesület (és a Mindenki Háza) mindennapi mûködésének is leginkább a társadalmi munka az alapja.

- A társadalmi munkából tavaly sem volt hiány. Az Egyesület befejezte a Mindenki Háza felújítását, a Piknikezõ udvar kialakítását. Az elmúlt évben megtörtént az udvar térkövezése, a csatornavíz elvezetése, a szabadtéri padok fölé napernyõk kerültek, elkészültek a szabadtéri színpad oldalfalai. Ha összegeznem kellene, a társadalmi munkavégzés értéke, a 3 millió 700 ezer forint, példaértékû a település életében. Tagjaink önkéntesen, munkadíj nélkül végeztek el minden feladatot.
Egyesületünk fõ szponzori körét kiemelném: a Miklósfai Mezõgazdasági Zrt., a H-Kandalló, az EME Kft., a Honeywell, a Nagykanizsai Vízmû, a Netta-Pannonia Kft. és a Bak és Vidéke Takarékszövetkezet anyagilag nagyban hozzájárul tevékenységünkhöz.
A Mindenki Háza ma városunk és megyénk egyik legszebb és legsokoldalúbban hasznosítható mûvelõdési centruma, a városból és környékérõl is egyre többen érdeklõdnek iránta, több nagyvállalat tartja nálunk céges rendezvényét.
A 4 éves felújítási és fejlesztési munkák révén közel 50 millió forintos érték teremtõdött, amelybõl 13 millió forint volt az önkormányzati támogatás.
Így büszkén mondhatjuk: A Mindenki Háza Mûvelõdési Centrum az összefogás diadalának emlékmûve. Jól jelképezi, hogy a nehéz körülmények közt is lehet nagyszerû eredményeket elérni, ha az emberek összefognak, közös erõvel együtt dolgoznak.

Egyesületünk köszönetét fejezi ki azoknak, akik támogatták- mondta zárszavában a Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület elnöke.

Kanizsa



2013-06-14 08:28:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül