Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893716    








Honlapkeszites

Illegális hulladéklerakót számolnak fel Pusztamagyaródon

Közel 70 millió forint támogatást nyert a Zala megyei Pusztamagyaród határában lévõ, illegális hulladéklerakó felszámolására a Nyugat-Dunántúli Operatív Program pályázatán a ZALAISPA Hulladékgazdálkodási Társulás - közölte a ZALAISPA Társulás az MTI-vel.


A hulladékot Pusztamagyaród és a környezõ települések lakossága illegálisan rakta le az érintett területen. A lerakót az önkormányzat nem jelölte ki szeméttelepnek, azt ilyen funkcióval nem üzemeltette, a lakosság a hulladékot egyszerûen a területre szállította és ott lerakta.
Az egyhektáros szeméttelep szabadon megközelíthetõ, kerítése, sorompója nincs. A helyszíni bejárás és a geodéziai felmérés alapján az ingatlanon mintegy 8-9000 köbméter hulladékot helyeztek el. A lerakott, tömör hulladék csaknem az egész ingatlant beterítette, a földet 0,5-3,5 méter magas szemét borítja.
Az illegális lerakó felszámolását június elején kezdik meg, és a tervek szerint a lerakott hulladék kitermelése, szelektálása, elszállítása, valamint a terület elrendezése szeptember végéig befejezõdik - ismertette Buza Beáta kommunikációs tanácsadó.
A fizikai munkálatokat megelõzõen feltárták az érintett terület környezeti állapotát, megfelelõ terveket és megvalósítási tanulmányokat készítettek és megszerezték a környezetvédelmi hatóság által elõírt engedélyeket.
A rekultiváció eredményeként megszûnnek az illegális hulladéklerakóval kapcsolatos környezetvédelmi problémák, a talaj és a felszín alatti vizek a továbbiakban nem szennyezõdnek, a településen élõk környezete pedig tisztább, egészségesebb lesz. A jelenlegi hulladéklerakó területén esztétikus és közegészségügyi szempontból is megfelelõ terület alakulhat ki.
Az illegális hulladéklerakó felszámolása több mint 77 millió forintba kerül, melynek 90 százalékát a Nyugat-Dunántúli Operatív Program pályázatán elnyert támogatásból, a fennmaradó összeget pedig önerõbõl finanszírozzák.

MTI - Kanizsa



2013-06-15 09:08:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül