Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948492    








Honlapkeszites

Újra régi fényében pompázik majd (Felújítják a Sétakert emlékkapuját)

Mint arról a tavaszi hónapokban már többször beszámoltunk, a Szeretem Kanizsát mozgalom égisze alatt a nagykanizsai Civil Kerekasztal útjára indította a Szeretem Kanizsát, szeretem a Sétakertet mozgalmat. Ennek keretében már kibontották, megtisztították a szökõkút térburkolatát, s Sétakert futónapot is tartottak nagy sikerrel.

Draskovics György, aki 2007-ben a civil közösségek javaslata alapján „Az év civil mecénása” díjat kapta, már a tavaszi program elindulásakor ígéretet tett arra, hogy mindenben támogatja a szervezõket, hogy a Sétakert emlékkapuja megújulhasson.


2000-ben a Városszépítõ egyesület kezdeményezésére, Lovrencsits Lajos irányításával már egyszer megtörtént az oszlopok felújítása, de az elmúlt nyolc esztendõ idõjárása és barbár kezek közremûködésével az ismét lepusztult. Az emléktáblákat lefeszegették róla és elszórták. Szerencsére ezekbõl az egyiket egy ismeretlen kanizsai polgár megtalálta, és visszajuttatta a felújítókhoz.

A civil Kerekasztal önkéntesi a jövõ héten diákok segítségével még átkutatják a kertet, hátha a másik tábla is elõkerül. Ha nem, akkor a Draskovics Gravirstudió az eredeti fotója alapján új táblát készít, hogy a kapu ismét régi fényében fogadhassa a Sétakertbe betérõ látogatókat.

A megismételt felújítási munkára - a városi fõkertésszel és fõépítésszel megbeszéltek szerint - most kerül sor az elkövetkezõ hetekben. Ezen a héten a kõmûves munkákat és a festést végzik el, azt követõen pedig visszahelyezik a megújult emléktáblákat. Szeptember 18-án pedig a Gyermekek Világnapja, a Takarítási Világnap és az "Európai Örökség Napok - Nyitott Kapuk" napja alkalmából kerül sor a Hevesi Sándor Általános Iskola diákjainak vezetésével a Sétakert tisztasági napra és az újraavatására.



2008-08-29 09:22:33


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül