Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892261    








Honlapkeszites

Új sütõipari üzemet létesít a Zalaco Zalaegerszegen

Közel 1 milliárd forint beruházással új sütõipari üzemet létesít a Zalaco Zalaegerszegen, az Északi Ipari Parkban - közölte Berta László, a Zalaco Sütõipari Zrt. vezérigazgatója hétfõn az MTI-vel.


A cukrászati és a fagyasztott terméket gyártó, 2 ezer négyzetméteres üzem és a hozzá kapcsolódó hûtõtároló építése már az õsszel elkezdõdik. A második ütemben a Zalaco többi, elsõsorban a napi gyártást szolgáló üzemrészeit alakítják ki.
A sütõipari üzem 800 millió és 1 milliárd forint közötti összegbe kerül. Az ipari park területén a cukrászati és a fagyasztott terméket gyártó üzemmel együtt összesen 5-6 ezer négyzetméter alapterületû üzemcsarnokot létesítenek, kialakítják az infrastruktúrát, kiépítik a közmûveket, utakat, portákat, közmûveket. Az üzem beindulását követõen jövõre a létszámot a tervek szerint 100-zal bõvítik a zalaegerszegi sütõipari cégnél - ismertette a vezérigazgató.
Az MTI kérdésére elmondta; a Zalaco végleges mûködtetése még nem alakult ki, erre több koncepció is van. A késõbbiek során döntenek arról, hogy a jelenlegi, Kaszaházi úti üzemben folytatják-e a termelést, vagy valamennyi üzemegységet áttelepítik az ipari parkba. A cukrászatai és a fagyasztott termékek gyártását viszont a jövõ évtõl már az új üzemben folytatják.
A cég vezérigazgatója beszélt a zalaegerszegi sütõipari cég másik beruházásáról is, amely további 60-70 ember foglalkoztatását teszi lehetõvé. A Provid Kft.-vel közösen - 50-50 százalék arányban - 400 millió forintos ráfordítással korszerû tejfeldolgozó üzemet hoztak létre Gyõrvár térségben. Az üzem egy mezõgazdasági telephely (gyõrvári tehenészet) mellett létesül, így helyben rendelkezésre áll a tejfeldolgozó ellátásához szükséges tejmennyiség.
Az MTI információ szerint az üzemben napi 12-15 ezer liter tejet dolgoznak majd fel. A tejtermékek próbagyártása várhatóan júliusban kezdõdik el a gyõrvári tejüzemben.
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere az MTI-nek elmondta; a Zalaco Zrt. a megyében és a megyeszékhelyen jelentõs iparfejlesztést és munkahelyteremtést valósít meg. Az önkormányzat ezért a zalaegerszegi beruházáshoz viszonylag kedvezõ, bruttó 122 millió forintos áron értékesti az Északi Ipari Park területén található beépítetlen ingatlant. A 24 ezer négyzetméteres terület jelenleg legelõ.
Az MTI korábbi információi szerint a Zalaco a Zalaegerszegen mûködõ kaszházi üzemében több mint 400 dolgozót - köztük közel 100 szakképzett péket - foglalkoztat. Több mint 300 féle sütõipari terméket állítanak elõ, amelyhez hetente 120-130 tonna fehérlisztet használnak fel. A félkész süteményeket, pogácsákat fagyasztva szállítják az üzletekbe, ahol helyben, frissen sütik ki. A három nyugat-dunántúli megyében - Zalában, Vasban és Veszprémben - közel félszáz szaküzletet mûködtetnek, a boltokban naponta összesen 30 ezer vásárlót szolgálnak ki.
A Zalaco Sütõipari Zrt. tavalyi árbevétele 3,2 milliárd forint volt, az évet 160 millió forint nyereséggel zárták.

MTI - Kanizsa



2013-06-24 17:17:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül